RSS Feed

Egy tücsök volt a hangfegyver?

index - 2019. 01. 07. 17:41:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Egy tücsök volt a hangfegyver?

A kubai amerikai nagykövetségen készült felvételek elemzésével egy kutatócsoport arra jutott, hogy a hangokat egy bizonyos fajta tücsök is kiadhatta - számolt be a Guardian alapaján a 444.hu.

Az amerikaiak még 2017-ben felezték meg havannai nagykövetségük létszámát, miután a követség több dolgozója is agyrázkódáshoz hasonló tüneteket produkált, és sokuk éles zajra panaszkodott.

A kubaiak már 2017-ben azt mondták, hogy a Kuba északi partvidékén élő tücskök és kabócák állhatnak a háttérben, a nagykövetségen készített hangfelvételeken ugyanis ugyanolyan sávszélességű hang hallható, mint amilyet a környéken élő tücskök valóban különösen idegesítő hangja. A helyiek szerint a kabócák és a tücskök akár 90-95 decibeles zajt is tudnak csapni, ami tartós kitettség esetén halláskárosodáshoz, túlérzékenységhez és feszültséghez vezethet.

A felvétel és a tücsök hangja nem egyezett teljesen, a különbségek oka azonban a kutatók szerint az is lehetett, hogy a tücskök az épületen belül voltak, így a falak visszaverték a hangjukat - írta a portál.

A korábbi hírek szerint sok amerikai diplomatánál észlelték a betegséget, amelyet eddig nem tudtak pontosan diagnosztizálni. Az orvosi vizsgálatok szerint a diplomatákat "akusztikus támadások" érték: vagyis fizikai károsodásokat okozó, különleges hanghatásoknak tették ki őket mind a munkahelyükön, mind az otthonaikban.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ