RSS Feed

A tao csapdája

Dalia László - 2019. 01. 07. 8:00:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A tao csapdája

A tao eddig számolatlanul öntötte a milliárdokat a magyar sportba. Most aztán megijedtek a sportvezetők, klubtulajok, mert a miniszterelnök itt is felfedezni vélte a pazarlást és azt mondta, mint Csipike, az óriástörpe - Eddig és netovább. No, idén már csak 50 milliárd forintot adományozhatnak a cégek a sportoknak, amely persze így is szép summa. Legfeljebb 27 milliárddal kevesebb, mint 2017-ben.

Tornateremre ugyan nem jutott minden iskolának, uszodára pedig végképp nem, ebből a kis nemzeti vagyonból, viszont hatalmas csarnokokra, stadionokra igen, s valakinek végre eszébe jutott, hogy ezeket majd el is kell tartani és mi lesz, ha egyszer vége lesz aranyesőnek? Ugyan, ki fog sírni, akkor, ha egy kis vidéki városkának nem lesz légiós válogatott kézilabda csapata, amely hihetetlen pazarlás egy olyan országban, ahol a kórházakban még szappan sincs a mosdóban. Persze, mindenki a saját pénzét félti, a kézilabdások, kosarasok  jéghokisok attól tartanak, hogy miután az EMMI oszt, a java a focistáknak jut. Meglehet, hogy így lesz, de legalább megtanulnak harcolni és talán felkészülnek a rosszabb időkre, amikor majd szponzorok után kell szaladgálni.

Persze, ne gondoljuk, hogy minden magyar klubtulajdonos és sportvezető becsukott szemmel jár a világban. Ha Bartha Csabára, a Győri Audi ETO KC elnökére gondolok, már is felcsillan valami remény. Igaz, a világ egyik leggazdagabb és legjobb kézilabda klubjáról beszélünk, ahol világszínvonalú a menedzselés is. Efféle nem sok működik e hazában. Mégis hadd örüljek egy kicsit, s legfeljebb az vet árnyékot a győri szupercsapatra, hogy a játékosok 80 százaléka külföldi. Igaz, nem is tehet mást, az Audi és a városi önkormányzat vezetői azt várják el, hogy ahol elindulnak, ott győznek. Világklasszis viszont kevés terem e földön, s ők nem érhetik be  egy szimpla NBI-es beállóssal. Hogy is mondja Bartha? "Mi csak a másik profi csapattól, az FTC-től tudnánk magyar klasszisokat igazolni".

Amikor egy szakíró rákérdezett, Bartha Csaba elmondta, hogy a klubok többsége nincs felkészülve a tao utáni időkre és a támogatók is tévedésben vannak, mert abban a hiszemben élnek, hogy ez a szponzoráció új formája. Pedig dehogy. És hát az is nagyon árulkodó, amikor arról beszél, hogy sokkal jobban érzi magát a kézilabdás közegben, mert itt sokkal rokonszenvesebbek a vezetők, a környezet és a szurkolók is, mint a fociban, ahol korábban dolgozott. Igaz, ott sem lesz már akkora tülekedés, ha ritkább lesz az ingyenebéd.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ