RSS Feed

Megvan a Magyarságkutató Intézet, Kásler álma

hvg.hu - 2019. 01. 04. 9:29:45 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Megvan a Magyarságkutató Intézet, Kásler álma

Az Emmi vezetője persze nem tudományos körökből választotta ki az MI első emberét, Horváth-Lugossy Gábor József a KSH-tól jön. A kormány még novemberben bólintott rá Kásler Miklós nagy álmára, a Magyarságkutató Intézete tervére, amely az ígéretek szerint "modern interdiszciplináris módszerekkel" tárja majd fel a magyar őstörténetet.

A kormánypárti Magyar Idők szerint Horváth-Lugossy Gábor József személyében időközben kinevezték az intézmény főigazgatóját. Utóbbit az intézmény is közölte az MTI-n keresztül, hozzátéve, hogy a főigazgatói tisztségre 2018. november 16. napján pályázatot írtak ki, melynek a leadási határideje 2018. december 17. napja volt. Az érvényes pályázatokat benyújtókat a Kásler által létrehozott Bíráló Bizottság hallgatta meg, az ő véleményüket mérlegelve a miniszter Horváth-Lugossy Gábor József megbízásáról döntött 2019. január 1. napjától.

Vele kapcsolatban a 24.hu azt írja, nem tudományos körökből való, Horváth-Lugossy ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal műszaki és üzemeltetési osztályáról érkezik. Feladata az lesz, hogy a ay 100 fősre tervezett MI-t menedzselje, ehhez 800 millió forintos működési keretet szavazott meg a kormány.

A lap megjegyzi, hogy az eredetkérdés Orbán Viktor kirgizisztáni látogatása után vált hirtelen politikai üggyé, mikor a kormányfő a finnugor helyett türk nyelvrokonságról beszélt vendéglátóinak. Kásler ezután jelentette be, hogy javaslatot tett egy intézet létrehozására, amely tudományos alapossággal járja majd körül a vitát.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ