RSS Feed

Halálutak

Csontos Tibor - 2019. 01. 05. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Halálutak

Szerte az országban így jellemeznek egy-egy útszakaszt: halálút. A köznyelvben ez azt jelenti, hogy az így elkeresztelt utakon gyakran történik halálos közlekedési baleset. Lett légyen szó veszélyes kanyarról, sztrádás száguldásra késztető nyílegyenes autóútról. Ám ha belegondolunk, hogy a magyar közutakon évente több mint hatszázan veszítik életüket valamilyen közlekedési balesetben, elmondhatjuk, szinte hemzseg az ország a halálutaktól. Mely utakat sokszor éppen a halálos baleseteket okozó gépkocsivezetők tesznek halálutakká. Amikre az út menti síremlékek, virágok, koszorúk emlékeztetnek.

Szakmai nappal indította az évet a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete, mely rendezvényen a közlekedésbiztonság új megközelítése is szóba került. A témát a karácsonyi ünnepkörben és az év első napjaiban történt halálos közúti balesetek is indokolták, melyek ismeretében bárki, akit megérintenek az ilyesfajta esetekről érkező hírek legszívesebben felhangosítaná azt a bizonyos " Aki reggel elindul, este egészségben haza is érjen." szlogent. Az Autós Nagykoalíció (AN) eme  közlekedésbiztonsági jelszavát idézte az említett eseményen is Knezsik István, az AN elnöke, akit nem véletlenül tartanak a közlekedésbiztonság nagykövetének neki is szívügye a baleset-megelőzés.

Ő is azt mondja, közlekedjünk úgy, mintha a számunkra legfontosabbak lennének körülöttünk, a közlekedés pedig a kölcsönös felelősséget is kell, hogy jelentse. Vigyázzunk úgy a körülöttünk közlekedőkre, mintha csak a szeretteink lennének! E szlogenek ébren tartását és figyelembe vételét indokolja, hogy Magyarországon évente több mint hatszázan halnak meg közúti balesetben. ( Az Európai Unió huszonnyolc országában ez a szám 26 ezer.) A közlekedésbiztonság új megközelítés elsősorban érzelmi szempontú, gondoljunk csak egy-egy közlekedési balesetnek egymásra, a családra gyakorolt hatására. Kölcsönösség, türelem, fegyelem, empátia is szükségeltetik a mindennapi közlekedésben - akár autóban, motorkerékpáron vagy kerékpáron közlekedünk, akár gyalogosan. A közlekedés ugyanis társasjáték, nem lehet, hogy ne figyeljünk egymásra. 

A közlekedésbiztonság új megközelítése bevallottan érzelmi szempontú és a közlekedésben résztvevők kölcsönös felelősségét hangsúlyozza. Ezt képviseli az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Tanács elnökségének tagjaként is és nem véletlen, hogy az Autós Nagykoalíció a kezdetektől támogatja az ORFK-OBB országos, Közlekedik a család elnevezésű, hetedik éve zajló közlekedésbiztonsági vetélkedőjét. Mely versengésnek az egyik célja a családi példamutatás a mindennapi közlekedésben. Hiszen a szülők mintáját a majdan jogosítványhoz jutó kamasz a közlekedésben is követi, a szülők felelős közlekedési magatartásának pedig mielőbb ki kell alakulnia a gyerekükben is. Fotó: police.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ