RSS Feed

Történelmi leckék

Dalia László - 2018. 12. 29. 8:00:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Történelmi leckék

A Romanov ház már jóval előbb megbukott, minthogy II. Miklóst és családját kivégezték Jekatyerinburgban. Ám az máig nem tisztázott, hogy ki adott parancsot a család kivégzésére. Dalos György Az utolsó cárról írott könyve nem is próbál találgatni sem ebben, sem más ügyekben, a Berlinben élő író ugyanis nem az olcsó szenzációkat hajhássza, viszont több tucatnyi történelmi tényt közöl, amelyről vajmi keveset tudunk.

Természetesen, miközben nyugtázzuk, hogy rengeteg ismerős fordulat van az orosz történelemben, többek között, hogy az 1905-ös japán háborúba úgy szálltak be az oroszok, hogy teljesen felkészületlenek voltak, miközben azt hirdették, hogy ők egy világbirodalom. Minden csatát elvesztettek, miközben volt egy europeer kormányfőjük, Szergej Witte gróf, "az orosz demokrácia atyja", akit a befolyásolható cár a legrosszabb pillanatban menesztett és aki talán jó útra vezethette volna a gyenge birodalmat valamint, hogy két rokon család, hogyan gyengítette maga is Oroszországot és mennyire nem törődtek az orosz nemesek a nép sorsával, s a tragédiák árnyékában is mulattak. Egy biztos, II. Miklós kivégzésére az Urali szovjet adott parancsot, de hogy előzőleg kivel egyeztettek, arról nincs papír. Ugyanakkor másnap Leninék vita nélkül nyugtázták, hogy kivégezték a cári családot. Az is megérne egy misét, hogy az orosz ortodox egyház Putyin jóváhagyásávasl 2000-ben szentté avatta II. Miklóst, minden oroszok talán leggyengébb cárját. Azóta Putyin az orosz történelem két legnagyobb bűnözőjének, éppen az utolsó cárt és Gorbacsovot nevezte meg.

Persze, bennünket méginkább érdekel, milyen szerepet játszott ezidőben az Osztrák-Magyar Monarchia és Dalos ezügyben is fölöttébb járatos. A nagy háború első évében harmadszor terjesztették fel Béke Nobel-díjra Ferenc Józsefet. Természetesem akkor sem kapta meg. Ferenc Ferdinánd meggyilkolásakor viszont nem érzett mély fájdalmat, hiszen az egy rangján aluli nőt, Chotek Zsófiát vett el, és nem is szerették volna, ha császárné lesz. Ferenc Ferdinándról azt tartjuk, hogy nem szerette a magyarokat, s hogy ez miből fakad, ha egyáltalán így van, ahhoz egy fontos fogodzó, hogy a trónörökös trializmusban gondolkodott, vagyis a szlávokat és mindenekelőtt a cseheket is beemelte volna a hatalomba. Ez a mi politikusainkat aligha dobta fel, pedig a monarchia túléléshez vezethetett volna, ha egyáltalán menthető lett volna az elkorhadt Habsburg birodalom.

Megannyi történelmi lecke, amely nem lesz olvasókönyv Magyarországon, hiszen mi még Trianont sem tárgyaltuk ki, mi vezetett oda, mennyiben hibáztak az akkori magyar polikusok, a magyar parlament, s korábban a nemesség, amely betelepítette az olcsó román munkaerőt, a havasalföldi parasztokat. A béke-tárgyalásokon a népességi arányokkal számoltak, ha nem is a mi javunkra, de az egyébként sem szólt mindig mellettünk. Ezügyben egyébként Ady jó olvasmány lenne, de a mostani kormány őt sem szereti és úgy tűnik, a XX. század úgy van elkönyvelve, hogy azt elvesztettük. Nagy kérdés, hogy miért, de erre egy Horthy korszakot utánzó kurzus aligha ad mostanában jó választ. Márpedig így a XXI. századot sem nyerhetjük meg.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ