RSS Feed

Hol van az a smár?

Mogyorósi Géza - 2018. 12. 22. 8:00:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hol van az a smár?

Az Alexanderplatzon forog az óriáskerék, zsúfolt a karácsonyi vásár. Talán így télen több csók csattan, mint a szürke hétköznapokon pofon. Forralt bort kortyolva a német főváros felejthetetlen nyarairól beszélgettem magyar barátaimmal. Ott volt ugyebár 1945-ben az első harcmentes vakáció, majd '53-ban a kelet-berlini munkásfelkelés.

Aztán 1961 augusztusában megkezdődött a „kommunista védőfal” felhúzása, s 1973-ban {akárcsak '47-ben Prágában, '49-ben Budapesten és '51-ben Berlin szovjet megszállási övezetében} Világifjúsági és diáktalálkozót rendeztek. Itt torpanjunk meg egy pillanatra! Emlékszik arra még a kedves Olvasó, hogy a Magyar Állami Népi Tánc- és Dalegyüttes 1973 derekán a berlini Világifjúsági Találkozó (VIT) egyik sztárja volt? Hofi Géza pedig az Alexanderplatzcal szomszédos kulturális intézetünkben röhögtette a nagyérdeműt. Talán nem is sejtették honfitársaink, hogy az NDK főelvtársai kishíjján lefújták a nemzetközi randevút!

Negyvenöt esztendővel ezelőtt történelmi pillanatokat élhettek meg a Német Demokratikus Köztársaság polgárai, vendégei. A X. VIT házigazdája lehetett Kelet-Berlin. S  éppen akkor hunyt el az NDK főkommunistája. Ma már hiába keresik a 3,7 millió lakosú metropoliszban barangoló magyar turisták a Dommal szomszédos, üveg-fém-beton monstrumot, a Palast der Republik épületét. Pedig anno 1973-ban nagy szenzáció volt a Köztársasági Palota alapkőletétele. Pláne, hogy a „Proccos palota” építésének kezdete különleges időszak volt a DDR 1949-ig visszanyúló históriájában. Íme, néhány virágszál a hézagos csokorból: négy és fél évtizeddel ezelőtt ismerte el Franciaország és Nagy-Britannia diplomáciailag az NDK-t. Sőt, akkor volt a fallal kettészakított Spree-metropolisz keleti fele másodszor a nemzetközi ifjúsági randi helyszíne. Szocialista Sex and Drugs and Rock 'n' Roll buli!

A vörös zászlós-csillagos, kék inges FDJ-s/KISZ-es diszkómámor kellős közepén jött a szomorú hír a nyolcvanesztendős Walter Ulbricht haláláról, akitől '71-ben vette át a stafétabotot Erich Honecker az Egységpárt (SED) élén. A Népi Kamara sebtiben Willi Stophot, a belügyi, majd a honvédelmi tárca korábbi irányítóját, az 1964-től kormányfősködő politikust választotta az Államtanács elnökévé Ulbricht örököseként. Ma már tudjuk: midőn '76-ban átadják a (parlamentnek becézett) „Erich lámpaboltját” az Unter den Lindennél, Honecker e poszttól is megszabadítja Stoph elvtársat. Hazánk már 1955-től tagja az ENSZ-nek, az NDK-t és az NSZK-t csupán '73-ban vették fel. Egyszerre. Micsoda VIT-es (cseppet sem vicces) idők voltak azok az – 1990-es újraegyesítésig – kettészelt Németországban!? 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ