RSS Feed

Békebejgli

Csontos Tibor - 2018. 12. 25. 8:00:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Békebejgli

Megfigyelték, hogy a klímacsúcsokat rendszerint a telek előtt rendezik? Igaz, az idén is csak kapisgálja az igazi telet az időjárás, márpedig kicsit szomorkás a karácsony, ha híján vagyunk a friss, ropogós, vakítóan fehér hónak. Havas karácsonyokra már csak gyermekkorunkból és régi karácsonyi képeslapokról emlékezhetünk, amelyeken a betlehemi csillag és más fényesség ragyogja be a hóval borított házakat, melyek kivilágított ablakai előtt szelíd őzikék leskelődnek. Békebeli hangulatnak itt maradt a békebejgli.

A bejglin kívül legalább a fenyőillat még igazi Már ahol, mert hát kényelemből, takarékosságból dívik a műanyag fenyő, amire legfeljebb rászórnak némi fenyőillatú szprét. Sebaj, így legalább az illúziója meg vagyon mindannak, amit a karácsonyi ünnepkör jelent, legalábbis az illatanyagában. Ezt az illúziót gyártotta le az egyik budapesti pláza is, melyben a levegőt intenzív fahéj illattal töltötték fel, nehogy az arrafelé plázázók elfelejtsék, hogy eljött az ideje a pénzköltésnek és illene valamit venniük a karácsonyfa alá. Mindez persze egyetlen pillanat alatt elfelejtődött, midőn belemerültem egy régi karácsonyi képeslapokat megőrző gyönyörű és nosztalgikus album képeinek látványába. 

Ezeken legtöbbször gyerekek láthatók, akiknek angyal vigyáz lépteire, karcsú őzek pedig ajándékoktól roskadozó fenyőfákat bámulnak. Némelyeken kerti törpék szánkón húzzák a fenyőfát, a felhők mögül kibukkanó angyalka ajándékkosarat nyújt át két kislánynak, a pásztorok az égi jelekre figyelnek. A Karácsonyországba belépés előtti napokban nyilván másfajta emlékképeket raktároztunk el, melyektől talán mielőbb szabadulni is szeretnénk. 

Mily korszerűtlenné lett Krúdy Gyula ünnepfogalma, mely szerint a békességet hirdető égi-földi harmóniában rejlik a karácsony titka! " Tán ott, hogy az emberek szeretnek megjavulni. Szeretne mindenki jó és rendes ember lenni egy napig, egy estére, egy órára, amint a jó embert magunknak elképzeljük. Idézhetnénk persze Karinthy Frigyest is: "Karácsonyország alkotmányát nem az ész, hanem a szív diktatúrájára építették"  Ennek igazsága legfeljebb ebben a sok éve megjelent Karácsony régi képeslapokon című gyönyörű albumban lelhető fel. A máig csodaszámba menő kötetben majd' háromszáz képeslap idéz hajdanvolt karácsonyi hangulatokat. Jó belefeledkezni ezekbe az angyali üdvözleteket is tartalmazó békebeli karácsonyok hangulatát idéző képeslapokba. Még akkori is, ha nem látható rajtuk békebeli bejgli. Ezt legalább pótolhatjuk. Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ