RSS Feed

Brüsszel válaszára vár az olasz kormány

mti - 2018. 12. 17. 14:14:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Brüsszel válaszára vár az olasz kormány

A római kormány optimista és Brüsszel válaszát várja a folyamatosan módosított olasz költségvetési tervezettel kapcsolatban, amelynek még mindig nem ismert a végleges változata. Két napja maradt az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga alkotta római kormánynak, mielőtt az Európai Bizottság december 19-én elindítja a túlzott deficit-eljárást Olaszországgal szemben.

    Giuseppe Conte olasz miniszterelnök és helyettesei, Luigi Di Maio az M5S és Matteo Salvini a Liga vezetője, valamint Giovanni Tria pénzügyminiszter hétfőre virradóra fejezte be a sokadik közös egyeztetést az EU-nak továbbítandó költségvetési tervezet részleteiről. 
    A tanácskozás óráiban Luigi Di Maio közösségi oldalán azt írta, a március 4-i parlamenti választások óta ezek a legjelentősebb órák Olaszország számára. Megjegyezte, "kiváló" eredményre jutottak. Matteo Salvini nyilatkozatai szerint "józan ésszel és következetességgel" a két kormánypárt között teljes megállapodás született a költségvetési intézkedésekről. Hozzátette: politikai döntésekről egyeztettek, nem "számokról". Mindketten hangsúlyozták, hogy nem mondtak le választási ígéreteikről: Luigi Di Maio továbbra is azt állítja, jövőre bevezetik az állampolgári joghoz kötött alapjövedelmet, amelyre 7,1 milliárd eurót szánnak. Matteo Salvini pedig már az év elején elindítaná a Liga ígérte nyugdíjreformot, amely mintegy 5 milliárdot igényel a költségvetésből 2019-ben. 
    Olasz sajtóértesülések szerint az éjszakai egyeztetésen Giuseppe Conte felszólította Di Maiót és Salvinit, engedjenek költségvetési követeléseikből. Az olasz lapok szerint a miniszterelnök egyenesen lemondással fenyegette meg helyetteseit abban az esetben, ha az Európai Bizottság Róma erőfeszítései ellenére elindítja a túlzottdeficit-eljárást. 
    Az olasz kormány költségvetési tervezetének végleges változata továbbra sem ismert. Az olasz sajtó is csak találgatja, hányszor módosították már a költségvetési csomagot. Korábbi bejelentések szerint biztosnak tűnik, hogy a római kormány 2,4 százalékról 2,04-re csökkentette a GDP-arányos hiánycélt. Ez több mint 6 milliárd eurós megszorítást jelent Róma eredeti terveihez képest. Az ehhez szükséges intézkedések között szerepel az évi bruttó 90 ezer euró feletti nyugdíjak különadója, valamint a luxus kategóriába sorolt gépjárművekre kiszabott új adó. 
    Róma most Brüsszel válaszát várja. Olasz kormányforrások optimistán értékelték a helyzetet.
    Az olasz költségvetési csomag kedden a római parlament költségvetési bizottságába kerül át, majd csütörtökön vagy pénteken a szenátus elé, ahol nagy valószínűséggel a kormány bizalmi szavazásra bocsátja.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ