RSS Feed

Keleti Éva bűvölete

Csontos Tibor - 2018. 12. 17. 13:00:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Keleti Éva bűvölete

Egy életen át a fotográfia bűvöletében lenni, ez az én történetem – foglalja össze mindazt Keleti Éva, amit a róla szóló, manapság divatos műfajnak számító beszélgetős könyvben, a szerző, Árpási Zoltán kérdéseire fejt ki a Kossuth- és Prima Primissima-díjas fotóművész.

Az emberközpontú, mindig a szépséget kereső Keleti Éva majdhogynem kényszerből kezdett fényképezni. Balerina szeretett volna lenni, Mednyánszky Ágival egy csoportban tanulta a balettet, de kiderült, alkatilag nem éppen alkalmas a táncnemre. A balett iránti szenvedélyét azonban mindig is megőrizte fotóművészként. Persze, az életéről is részletesen mesél, megtudjuk, hogy a vészkorszakban háromszor is megmenekült, ellentétben például anyai nagybátyjával, a háromszoros olimpiai bajnok vívóval, Kabos Endrével, aki 1944 végén a Margit-híd felrobbantásakor vesztette életét.

 

Keleti Éva bölcsésznek készült, de kémia-fizika szakon végezve a Magyar Fotó Állami Vállalathoz került gyakornokként, és ahol életében először fényképezhetett. Idősebb kollégái megtanították neki a fényképezőgépet és azt is, hogyan kell embereket fotografálni, a lelküket is megközelítve. Innen került a Magyar Távirati Irodához, ahol idővel a színházi terület gazdája lett. Elmeséli, miként teremtett kapcsolatot a színészekkel, megtudjuk, hogyan készült legendás, a színháztörténeti képemlékművé lett legendás felvétele Tímár Józsefről, Az ügynök halála főszereplőjéről. E kép alapján született a színészről a Nemzeti Színház előtt álló szobor, de Keleti Éva fotóját használták ahhoz a Kállai Ferenc-szobor megmintázásához, amelyet Gyomaendrődön állítottak fel. Felidézi szakmai kapcsolatát Básti Lajossal is, akitől szinte rettegtek, de neki sikerült olyan viszonyt kialakítani a színészóriással, hogy még a házába is beengedte, a magánéletét is megmutatta. Természetesen szó esik a Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról készített felvételeiről is, melyek közül többnek a megjelentetéséhez nem járultak hozzá. Keleti Éva máig tartja magát a megállapodásukhoz.

 

Nem kevésbé izgalmas életszakasza az Új Tükör című újszerű hetilapnál eltöltött tizenöt éve sem, visszaidézi a szerkesztőségi kulisszát, emlékszik fotóügynökséget alapító munkájára, s elmondja azt is, mit tart a mai színházi fotózásról. Egy másik nemzedék tagjaként. Merthogy amikor a fiatalok arról kérdezik, mi a titok nyitja, azt mondja, vigyázat, én egy másik generáció, egy másik szemléletmód vagyok!

 

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ