RSS Feed

A Ku'damm karácsonyi fényei

Mogyorósi Géza - 2018. 12. 19. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Ku'damm karácsonyi fényei

A 2016 decemberében terrorsújtotta berlini Breitscheidplatz és a Halensee között elnyúló, hatsávos sugárút, a Kurfürstendamm közepén a fák és virágok jól megférnek a parkoló járművekkel. E hetekben ünnepi fénybe öltözött a pazar "City West" bulvár.

Ha a túlcukrozott szeretetünnepét, a nyálas konzumterrort nem is kedvelem, azért emeletesbuszra (M19) szálltam decemberben, hogy választott metropoliszom karácsonyi maskarájában gyönyörködhessek. Állítólag 300 kilométernyi kábelt, fényforrást szereltek fel a számozott-gondozott platánokra a Spree-pari díszitő brigádok. Naponta délután 4-kor indul útjára a gyönyör! Villanyoltás éjfélkor. De mi is az a Kurfürstendamm? A jó félszáz méter széles, 3,5 kilométer hosszú Választófejedelmi-gátat, Nyugat-Berlin leghíresebb bulvárját a helybeliek csak Ku’damm-ként emlegetik. Ez hangzásilag Tehéngátat jelent… (Méghogy nem létezik német humor!?)

A két esztendeje terrortámadás sújtotta Breitscheidplatz és a Rathenauplatz/Halensee között elnyúló, hatsávos sugárút közepén a kisebb-nagyobb növények, e hetekben karácsonyfák is, jól megférnek a parkoló autókkal. A szeles-széles járdákon sétálók áruházakkal, luxus butikokkal, ékszerüzletekkel, szállodákkal, panziókkal, kávézókkal, éttermekkel, mozikkal, színházakkal, autószalonokkal, no meg korzózó berliniekkel és turistákkal találkozhatnak. 

Dícső múlt: a Ku’dammot mai stílusában Otto von Bismarck kancellár - I. Vilmos császárral egyetértésben - építtette 1873 és 1886 között. De már a középkorban Grunewald felé itt lovagoltak ki a vadászni vágyó nemesek. Az „arany 20-as években” különösen pezsgő volt az élet a bulváron, melyen villamos is közlekedett. A második világháború során súlyos károkat szenvedett a  Kurfürstendamm: a pazar épületek jelentős része menthetetlenül elpusztult. Ám így is számos gyönyörű, restaurált, gyakorta kupolás lakótömb sejteti 2019 küszöbén, hogy milyen lehetett a régi metropolisz hangulata. A Ku’damm kereszteződéseiben és annak belvárosi meghosszabbításán, a Tauentzienstrassén seregnyi avantgárd, óriás szobor segíti a tájékozódást: ezeket „Skulpturenboulevard” mottóval készítették tehetséges művészek - az akkor még fallal kettészelt - főváros 750. születésnapja (1987) alkalmából. Az 50-es évek óta villamosmentes „City-West“ 21. századi újra felpezsdítésében – mint a teljesen más stílusú, jelenleg metró- és kastélyépítés miatt feltúrt Unter den Linden riválisa – a Ku'damm is főszerepet játszik. A 3,7 milliós legnépesebb közép-európai település polgárai, vendégei nyertesei a nyugat-keleti versengésnek, jelenleg karácsonyi díszben csillogó-villogó kedvenc városomban, Berlinben.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ