RSS Feed

Herbál és pálinka

Váczy András - 2018. 12. 11. 8:00:18 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Herbál és pálinka

Ülök a dányi kocsmában. Izé… pub-ban. Szombat koradélután félház, férfiemberek váltanak eszmét a söntéspultnál ebéd utáni leeresztő „energiaitallal”. Kávét iszom, bambulok.

Mellettem lévő asztalhoz három, közép/kezdőnyugdíjaskor összetételű társaság (két sovány- egy testesféle) érkezik, és mohón kapar. Sorsjegyet. Ahogy távolodik a nyereményremény, úgy emelkedik káromkodásszintre a hangjuk. „Fortuna szekerén okossan ülj, / Ugy forgasd tengelét, hogy ki ne dülj. /…/ Holnap lenyomorit, / És megint bóldogit.” – (Faludi Ferenc: Forgandó szerencse)

– Ma ez nem jön be, igyunk egy sört – indít a testes, az egyik sovány máris megy a pulthoz, s jön vissza ízibe három üveggel. Kortyolgatnak, hallgatnak. Aztán nyit a sörhozó, és beindul dialógus:
– Reggel láttam egy gyereket a soron. Kamaszsrác volt. Alig állt a lábán. Kurvára be volt tépve.
–  Tudom, melyik az. Én meg az apját a haverjával… na, azok is egymást támasztották, aztán az ott hemperegtek a földön, egyik balra, a másik jobbra… 
– Csak tudnám, mitől kaptak rá erre a… na, hogy hívják?
– Dizájnerdrog. Van sokféle, olyasmik, hogy herba, kristály, kréta, krokodil…   
– … az az! A zombicsinálók. De mitől kaptak rá? 
– Mitől? Attól, mer’ olcsó. Bagóér’ veszik. Rendes feles törköly nem jön ki belőle. Abból meg elég egy szívás, nyalás, nyelés, és már úgy bekúrnak, hogy kijön belőlük az ördög. Láttam a múltkor, hogy őrjöngött, késsel hadonászott, tépte le magáról az igét, a gatyáját az ilyen bedrogozott csávó. Aztán meg letanyázott, bedőlt, mint a szomszéd házának oldala tavaly … Meg a családja is. Bizony. Nem kell hozzá sok, és meghülyül, aztán annyi baja lesz, hogy egy életre belerokkan. Vagy feldobja a talpát… 
– Emlékszem, a múlt évben még néhányan voltak, most meg tessék, végig az egész soron keresztbe, hosszába kacsáznak. Honnan veszik, kitől?
– Dílertől. Úgy hívják. Az abból él.
– Jó, de az honnan szerzi?
– Mióta internet van, semmi sem lehetetlen.
– És a rendőrség, az önkormányzat elnézi? Tesz valamit?
– Nem tudom, de nem látom, hogy tenne. Pedig kéne, mer’ életveszélyesek. Nemcsak magukra ám…
– Kéne drogos kezelés. Van ilyen hallottam.
– Itt nincs. Pesten van és talán Gödöllőn. De odáig nem jutnak el ezek a szerencsétlen nyomorultak. Marad minden, meglátjátok, még rosszabbra is fordulhat. Ez van…
Ez van. Hallgatnak. Hosszan, magukba süllyedve. Majd a testesebb feláll, elballag a pulthoz, jön vissza. Három féldecis pálinkát tesz az asztalra.
– Drogozzunk mi is! Ahogy a fater meg a nagyfater. Úgy, ahogy megszoktuk! Isten, isten…
És összekoccan három kisüsti.           Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ