RSS Feed

Karácsonyi barangolás

Mogyorósi Géza - 2018. 12. 06. 8:00:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Karácsonyi barangolás

Ott, ahol Berlin szívében 75 esztendeje brit bombák hullottak az I. Vilmos császár emlékét idéző templomra, a béke beköszöntével karácsonyi vásárokat rendeztek. Két éve decemberben aztán terror rázta meg Közép-Európa legnépesebb metropoliszát, tizenkét ember életét kioltva. Ma is fáj!

Berlin nyugati felében egy romantikus utca viseli a magyar főváros nevét. 2016 decemberében ott rohant egy lopott kamionnal a karácsonyi bodék közé egy arab terrorista. A most arrajárók egy elbarrikádozott ünnepi vásár forgatagában vadászhatnak ajéndékokra a romtemplom körül.  Az 50-es években ott épült meg a - napjainkra renovált és műemlékvédett - Bikini-Haus, otthont adva számos butiknak és bárnak. Teraszáról így télen is pazar panoráma nyílik a majomkertre, hiszen a Budapester Strassén van a Zoo {kő elefántokkal ékesített} bejárata is. A szomszédos Aquariumtól a Hotel InterContinental-ig vezető útvonalon rengeteg bel- és külföldi turista fordul meg.

Közép-Európa immáron 3,7 milliós, legnépesebb metropoliszában a 19. század végén neveztek el egy utcát Budapestről. A történelem viharaiban aztán a két világháború között a magyar főváros új helyre  „költözött” a Spreenél. A legendás Ku'damm utolsó, kilométernyi szakaszát keresztelték át 1925-ben Budapester Strasséra. Kőhajításnyira a Vilmos császár emlékét idéző, csonka tornyú templomtól, s az 1844-ben megnyílt állatkerttől a feldíszített fákkal szegélyezett, hangulatos, utcában pazar üzletekből, éttermekből sincs hiány. A Franziskus-Krankenhaus klinikai együttesével szemközt némi nosztalgiával gondolok vissza a korábban ott működő Malév-irodára is. S mennyi szálloda van errefelé!  Németország egyik legnagyobb hotelje az 1958-ban átadott InterContinental Berlin is a Budapester Strasse legendás épületei közé tartozik. 

Az illusztris vendéglista lélegzetelállító. Hiszen (Zsa Zsa Gábor egykori férje) Conrad Hilton úr szállójában olyan sztárok hajtották álomra fejüket, mint Marlene Dietrich, Maria Callas, Sophia Loren, Louis Amstrong és Michael Jackson. A világpolitika főszereplői is kedvelik a Tiergarten-kerületi InterConti-t. Henry Kissingertől Jacques Chiracig és George W. Bushtól Bill és Hillary Clintonig már-már felsorolhatatlan azon prominens személyiségek toplistája, akik imádják West-Berlin ezen elegáns, vendéglátó-marasztaló intézményét.

A Budapester Strassétól kellemes „erdei” sétával, az (egyik) diplomata-negyeden át juthatunk el a Brandenburgi kapuhoz, melyet 1961 augsztusától választott el fal az amerikai-brit-francia megszállási övezettől. Míg a világhírű, 18. század végén emelt, történelmi Brandenburger Tor - szomszédságában a Magyar Népköztársaság/Köztársaság Nagykövetségével - Kelet-Berlin, vagyis a szovjet zóna legfontosabb turisztikai látványossága volt, addig a Reichstag épülete a túloldalon csábította a fotózni vágyó bel- és külföldieket. Németország újraegyesítése óta, az évtizedeken át múzeumként funkcionált, 1998-ban üvegkupolát kapott hajdani Birodalmi Gyűlés komplexumán kétnyelvű felirat lepi meg az „Ungarn”-ból érkezett vándorokat. A bő hétszáz Bundestag képviselő munkahelyén, a Reichstag egyik bejáratánál magyar és német nyelvű emléktábla kapott helyet, hirdetve hazánk elévülhetetlen érdemeit a vasfüggöny szétszakításában, a berlini fal lebontásában, az újraegyesítésben.  {Szövege: „1989. szeptember 10. A magyar és német nép barátságának jelképeként az egységes Németországért, a demokratikus Európáért”}. Szóval Budapest testvérvárosában nem csak egy gyönyörű, hosszú utca neve utal a két közép-európai állam szoros, történelmi kapcsolatára!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ