RSS Feed

Bródy nem hajt fejet

Dalia László - 2018. 11. 08. 8:00:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bródy nem hajt fejet

Bródy János, aki egy ideje nyuggerként jegyzi magát, ismét korszakos dalt írt. Ahogy a puha szocializmusban a "Ha én rózsa volnék" című dallal egy ország emlékezett '56-ra, úgy az az Orbán rendszert utóbb a "Lesz ez még így se" fogja szépen leírni. A 70 éves dalnok lassan egyedül marad az úton, aki nem slágereket gyárt, hanem az Illés zenekar örököseként mondja a magáét és azt sem bánja, hogy az ország több szegletébe már nem teheti be a lábát.

Hajdan az Illés zenekart egy londoni interjú miatt 1970-ben egy évre eltiltották, nem léphettek fel Budapesten. Akkor hívták őket a legjobb vidéki zenekarnak. Ma Bródy több magyar településen nem szívesen látott vendég. Erre mondaná egy rendes kormánypárti hírharsona, hogy magának építi a "no go" zónákat. Ám a nyuggert ez sem izgatja. nem panaszkodik, fogja a gitárját és énekel tovább. Hogy ilyen zavaros időkben, súlyos betegség után sem tette le a lantját, az afféle bárdra vall, mint Leonard Cohen volt, vagy Bob Dylan van.

A rendszerváltás óta, ami az újkori, kormánypárti  történészek szerint nem is volt, de hagyjuk az ő időszámításukat, mert az átmeneti és nevetséges, sok magyar rockzenész állította be magát ellenállónak, pedig még egy dalt sem tudnak felmutatni '89 előtt, amelyben bármit is a múlt rendszer szemére vetettek volna. Nincs ezzel baj, csak nem kell utóbb lódítani. Bródy viszont nem dicsekedett, pedig ő volt az egyetlen zenész, aki bátor dalokat irt, a Táncdal és Sanzonbizottság minden betűjét kielemezte, s még bíróság elé is citáltak. Szerencsére Koncz Zsuzsa kiállt mellette, s a rendszer kulturális korifeusai is bölcsebbnek látták, ha lemondanak a letöltendő büntetésről, így csak a hatóság megsértéséért ítélték, s nem rendszerellenes szervezkedésért. 

A "Ha én rózsa volnék" és a "Miért hagytuk, hogy így legyen?" szerzője a mostani rendszernek sem kedves, miért is volna az, hiszen megmaradt másként gondolkodónak, s elmondja, megénekli a mostani világot. A kormánymédiában persze nem szerepel, de vannak ezzel így még néhányan. Az "alternatív retro", ahogy ő nevezi, attól még jól szól. S a legújabb dala, a "Lesz ez még így se" megint hajszálpontos diagnózis.  "És áruló, ki a szebb jövőt
másként képzeli el. És ellenség lesz mindenki, aki kételkedni mer". És milyen találó, amikor egy pogány, vagy nevezzük ateistának úgy írja le a mostani világot, hogy "Lesz ez még így se, 
ideje észhez térnetek. Aki a bálvány körül táncol, azon én nem segíthetek".Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ