RSS Feed

A 19. század vége

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 11. 08. 17:15:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A 19. század vége

Akárcsak hazánkban {és szerte Európában} az 1867-es Kiegyezést követően, úgy Poroszországban is a 20. század küszöbén indult gyors fejlődésnek az ipar. A modernizáció különösen látványos, izgalmas volt a Duna és a Spree folyók vidékén.

Történelmi emlékeztető: 1871 januárjában a versailles-i kastély tükörtermében kiáltották ki a Német Birodalmat. Berlin egy csapásra az Északnémet Szövetség fővárosából a „Deutsches Kaiserreich” politikai centrumává vált. Otto von Bismarck már 1862-től porosz miniszterelnök volt, s ő lett az egységes Németország első kancellárja. Egészen 1890-ig. Mígnem az elhunyt I. Vilmos unokája, II. Vilmos el nem bocsátotta. (A „Vaskancellár” emlékét a – főváros zöld tüdejének becézett, több hektáros parkban – Tiergartenben 2017-ben is egész alakos szobor őrzi és Nyugat-Berlin egyik legszélesebb sugárútja szintén Bismarck nevét viseli.)  A 19. századra már megállíthatatlan volt az ipari – nem utolsó sorban hadiipari – és polgári fejlődés az afrikai gyarmatokkal is gazdagodott birodalomban.

A látványos modernizáció éppen Berlinben volt a legkézzelfoghatóbb, ahol már 800 ezer embernél is több élt, midőn 1894-ben felavatták a Birodalmi Gyűlés épületét.  A villamosok, omnibuszok, a magasvasút- (S-Bahn) és mélyvasút- (U-Bahn) közlekedés a város tempójának felgyorsulásáról árulkodott. Az első világháború idején 2 millió polgára volt Berlinnek, s az „arany 20-as években” megduplázódott a népesség.  Az 1916-ban a háború miatt elmaradt berlini nyári ötkarikás játékok után két évtizeddel, 1936-ban lehetett olimpia házigazdája a hitleri birodalom centruma. A 24 hónap alatt felhúzott, s a kontinens legkorszerűbb sportlétesítményének címével büszkélkedő Olympiastadionban - melyet műemléki jellegét megőrizve, tejesen modernizálva 2004-ben adtak át ismét - a magyar atléták is rengeteg érmet szereztek. De ez már egy másik sztori!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ