RSS Feed

Dárdai utoljára

Dalia László - 2018. 11. 02. 8:00:47 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Dárdai utoljára

Dárdai Pál nem szokott fenyegetőzni, sem zsarolni. A Pécsről elszármazott edző nemcsak nagyszerű játékos, hanem minden helyzetben úriemberként viselkedik. Egyszer már tanácsot adott az MLSZ-nek,sőt fel is állított egy új válogatottat, de klubcsapata a Hertha nem hagyta, hogy párhuzamosan a magyar válogatottat is vezesse. Utóbb viszont még azt az anyagot is kidobták, amit utánpótlás ügyben jegyzett.

Az MLSZ most felállított egy bizottságot, hogy a magyar labdarúgás megújhodásán dolgozzanak, s újra felkérték a külföldön immár sikeres magyar edzőket. Dárdai mellett Szabicsot és Löwöt is hívták, hogy segítsenek. Dárdai nem mondott nemet, csak megjegyezte "Az előző körben Szabics Imrével és Löw Zsolttal beleadtunk apait-anyait, komolyan vettük a dolgot, de nem lett belőle semmi. Még egy sanszot adok, aztán hogy ha ebből se lesz, akkor szerintem megköszönöm az ilyen felkéréseket” 

Hát, igen a Bundesliga egyik legsikeresebb edzője, aki egy erős középcsapatot alkotott a berlini gárdából, s aki néhány éven belül akár Bayern München, akár a Barcelona edzője is lehet, nem szeret feleslegesen dolgozni. S amikor ezt nyilatkozta, egy csöpp nagyképűség sem volt benne. Csak éppen Berlinből is látja a helyben járást, hallja a nagy dumákat és tud a számolatlanul elszórt pénzekről, az impotens akadémiákról, amelyek egyetlen épkézláb, európai szintű játékost sem képesek kinevelni. 

Én még ismertem Dárdai apját, aki csupaszív játékos volt a PMSC-ben, s a fia is tőle örökölte meg a kitartását, szorgalmát, hűségét, amely Berlinben is a csúcsra juttatta. S arra is emlékszem, hogy óvta a fiát a magyar focitól, már annak sem örült, hogy néhány meccsre elvállalta a magyar válogatott szövetségi kapitányi tisztét. Féltette, hogy visszahúzzák, feleslegesen teszi ki a szívét-lelkét.

Amikor először felkérték Dárdait, beajánlott egy belga céget, amely felmérte a magyar labdarúgó akadémiákat. Nos, abban nem volt köszönet. Siralmas eredmény született, amit mindenki gyorsan el akart felejteni és persze a legalsó fiókba süllyesztették. Azóta semmi sem változott, de hát miért is, amikor talán egyetlen klub sem volt, amely szembenézett volna a tényekkel.

Egyébként a minap Dárdai két mondatban megfogalmazta a magyar utánpótlás csődjének receptjét. "Amíg sok utánpótlásedzőnél kizárólag az számít, hogy három ügyes gyerekkel megnyerjen egy tornát, felesleges reménykedni. Nem akkor vagy jó edző, ha a Farsang-kupán első vagy. Akkor vagy jó edző, ha az év végén feladsz öt-tíz-tizenöt képzett és futballért bolonduló gyereket a következő korosztályba." Ennyi és sok minden más, amely levezethető egy rossz felfogásból és abból a rossz gyakorlatból, hogy általában kiöregedett focisták lesznek edzők, aki semmit sem tanultak és semmit sem fognak tanulni, amíg megtehetik.Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ