RSS Feed

Európa frontasszonya

Mogyorósi Géza - 2018. 10. 30. 8:00:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Európa frontasszonya

A 18 esztendő után pártja a CDU éléről távozó - 13 éve hatalomra került - kereszténydemokrata német kancellárnő turizmusban szuper aktív honfitársainál is többet járja a világot. Míg belföldön egyesek már a Merkel utáni korszakról fantáziálnak, külföldön nagyra értékelik munkáját.

Kár lenne tagadni, hogy a 2017 szeptemberi, szövetségi választások óta sem csitultak el a viharok a német belpolitika tengerén. A berlini nagykoalíció – CDU/CSU-SPD – nem annyira rapid probléma megoldó képességéről lett híres, mint inkább a széthúzásról. A mostani, bajor tartományi voksviadal csak olaj volt a tűzre, mert a kisebbik uniópárt hazai terepen szerepelt le, noha a gazdasági mutatók ragyogóak a 13 milliós délnémet régióban. Ez ismétlődött meg november küszöbén Hessenben is, ahol CDU-Zöld kormányzás van.

Nem állítom, hogy Angela Merkel a „hazai gondok” elől menekül rendszeresen a határon túlra, de feltűnően belevetette magát a külpolitikába (is) az elmúlt hónapokban. A nyár végén Grúziában, Örményországban, Azerbajdzsánban tárgyalt küldöttségével a berlini kancellárnő! Majd régi tartozását - lásd. enyhülő migránsválság - „ledolgozva” a fekete kontinensre röppent. Eszmecserét folytatott a szenegáli államfővel, valamint a ghánai és a nigériai elnökkel is.

Szeptemberben Franciaországban, Macedóniában, illetve Litvániában járt a német kormány frontasszony, majd irány ismét Afrika (Algéria)! Aztán az EU-s vezetők ausztriai informális tanácskozásán vett részt. A salzburgi kiruccanást követően két hétig „belpolitizált”, aztán a német újraegyesítés 28 évfordulóján, október 3-án Jeruzsálembe utazott több miniszterével, ahol hetedik alkalommal szerveztek bilaterális {német-izraeli} kormánykonzultációt. Röviddel később Hollandiában és Belgiumban tárgyalt a hatalmas munkabírású Angela Merkel, majd berlini hivatalában fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt. A hó végén Isztambult is útba ejtette. Ott az Erdogan-Putyin-Macron trióval randevúzott. Eurázsia kemény legényeivel a szíriai béke lehetőségeiről egyeztetett Frau Merkel, akinek novembere, decembere is „sűrűnek” ígérkezik: bel- és külhonban egyaránt! Pláne, hogy hazájában a megkérdezett polgárok fele nem bánná, ha 2019-ben új kancellár(nő) érkezne a Spreehez.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ