RSS Feed

Olvasta-e Orbán a Vészkijáratot?

Dalia László - 2018. 10. 29. 8:00:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Olvasta-e Orbán a Vészkijáratot?

Egy régi ismerősöm, aki gyakran próbál bennfentes információkat rám tukmálni, tegnap azzal hívott fel, hogy a miniszterelnök egy estére elvonult a felcsúti házába, mert Szalonikiben, a meccs után hajdani egyetemi társa meglepte egy paksamétával. Először ugyan majdnem félredobta, de aztán beleolvasott, s úgy döntött, érdemes egy estére kikapcsolni a normális üzemmenetet, s elmélkedni egy másik olvasaton.

A néhány oldalas irományban állítólag volt több  elütés, s minden bizonnyal indulatból íródhatott, szerzője talán szándékosan el sem olvasta, nem akarván visszavonni egyetlen sorát sem. A klasszikusok szerint mindig az első változat a legjobb, csak el kell olvasni egy-két Ady Endre, József Attila vagy Arany János verset kéziratban amelyekben szinte alig van egy-két javítás. Ám az egykori joghallgató nem tört efféle babérokra, csak úgy gondolta, ez az utolsó pillanat, hogy figyelmeztesse egykori társát, akinek anno még ő ajánlott több könyvet, mert akkor úgy vélte, a kivételes tehetség sem elegendő, fel kell magát némi műveltséggel is vértezni. S mostanra kiderült, Machiavelli és Lenin hatalmi praktikáinál megakadt a tű, nem sikerült átugrani, azóta ugyanazt a barázdát futja, de talán még nincs késő, hogy a lemez tovább forogjon.

Az írás szerint a Pávatánc sikeres volt, de nincs tovább, nem lehet tovább húzni, a kisérő zenekart is le kell inteni. A szerző szerint a finom hangolás elmaradt, így most már a Vészkijáratot kell megtalálni, de nagyon sürgősen. Az Európai Néppárt még most sem táncolt ki mögüle, de Weber utolsó figyelmeztetését nem szabadon volna figyelmen kívül hagyni. A CEU-t akkor kellett volna elengedni, s a Sargentini jelentés sosem ment volna át. Az Európai Néppárt vezetője viszont nem tehetett mást, párttársai már az ő székét borogatták. Egyúttal az új amerikai nagykövetnek is lehetett volna egy gesztust tenni, aki elődeivel szemben nem ellenséges, sőt meglehetősen közönyös a rendszer kritikusaival szemben. Így viszont ez az ő veresége is, s bár legalább olyan lassan mozdul, mint egy teherhajó, de ezt a kudarcot nem fogja megbocsátani. Trump hajója immár látótávolságon kívülre került.

A CEU csak az egyik feltűnően gyenge pontja a mostani kuruzsnak, a másik a "Brüsszel takarodj!", amely eleve mélyütés, míg részesülni akarunk az áldásaiból, s ott szavaznak a magyar képviselők, vagy éppen nem szavaznak, ha korrupciós, pénzmosási ügyekről van szó. Az pedig filmbe illő jelenet, amikor már a látszatra sem ügyelnek a szervezők, s brüsszeli címkével ellátott buszokkal szállítják a kiátkozó gyűlésekre a közönséget. Ezek a hibák látszólag nem számítanak, de egyre gyűlnek, s előbb-utóbb áttörik a gátat. Persze, van 2 millió hívő, akik bármikor fegyelmezetten leadják a voksukat, de ha majd a bőrükre megy a rendszer, a pénztárcájukat érinti, ők is átállhatnak. És az akkor már teljesen mindegy, hogy hova állnak. Nem ide. Az MSZP is így bukott meg. Ha nincs a Fidesz, akkori is elzúgtak volna, mert hibát hibára halmoztak. Gyurcsány félig szétszedte a pártot, a másik felét elvégezték ők maguk.

A "Mérték" a legfontosabb szava állítólag e hevenyészett tanulmánynak. Írója arra hívja fel a miniszterelnök figyelmét, hogy ez a szócska hiányzik leginkább a szótárából. Az Európai Unió bürokratái akkor nehezen találnának fogást, ha például megelégedett volna a sajtó felével, s megálljt parancsolt volna embereinek. Mert hát mit tudott ártani a Népszabadság, képes volt-e korlátozni a hatalmát? Nyomozott egy-két ügyben? Most megteszi a 444 vagy az átlátszó, s legfeljebb neten jelenik meg. A hatása ugyanaz, sőt erősebb, mert azt többen olvassák. És a 99 százalékos kormánysajtó többet árt, mint használ. Ha minden harsona ugyanazt a dallamot fújja, akkor a népek majd keresnek egy furulyás embert, mert az nem szól akkorát, meg kicsit hamis, de jobban hasonlít az erdő susogásához. És egyetlen hatalmat sem lehet túlbiztosítani, mert az a puska, amelybe túl sok puskaport tömnek, visszafelé sül el. Egyesek ezt úgy mondják, felrobban.

Bennfenteskedő ismerősöm arról már mit sem tud, mire jutott a miniszterelnök a jegyzettel. Nem tette-e le már az első oldal után, s álmodozott tovább egy rendszerről, amely még sosem volt és utána sem lesz. Bár talán azzal ringatta magát álomba, hogy elképzelte, mit írnak majd róla a történelem könyvek. Nos, ez valóban egy óriási rejtvény. És a történészeknek nemcsak azért lesz nehéz dolguk, amit Avar János írt a hétvégi Népszavában, hogy ő nem tud mondani egyetlen témát sem, amelyben Orbán ne mondta volna az ellenkezőjét is a korábbi nézetének.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ