RSS Feed

Két tucat esztendő

Mogyorósi Géza - 2018. 10. 24. 8:00:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Két tucat esztendő

Elmúlt a nyár, s lassan az ősz is Berlinben – ám rengeteg a külföldi turista. Angol, holland, olasz, spanyol, lengyel és néha magyar szavakat hoz a hűs, alföldi szél. S meglepően gyakorta hallok orosz mondatfoszlányokat is. Tán honvágyuk van a félévszázadon át „ideiglenesen állomásoztatott” szovjet seregek egykori egyenruhásainak!?

A Múzeum-szigetnél - újságírói kiváncsisággal - meg is szólítottam a hétvégén egy nagyobb, népviseletben bámészkodó szláv férfi társaságot, hogy tetszik-é nekik a német főváros? Nem éppen barátságosan (erőfölényben) azt válaszolták, hogy a germán city szép, de az nem, hogy hozzáják – immáron vízummentes – ukrán turistákhoz oroszul szólok. Mi a szösz (szesz)? Hiszen két tucat esztendeje még, midőn Borisz Jelcin és Helmut Kohl jelenlétében búcsút vettünk Berlinben a Németország keleti tartományaiból 49 év után kivonuló egykori szovjet hadseregtől nem voltak nyelvi nehézségek!

Anno 1994 nyarán a Magyar Hírlapot tudósíthattam arról, hogy az orosz elnököt katonai tiszteletadással köszöntötte a Gendarmenmarkton a német kancellár. Majd közösen hallgatták meg a nyugati hadseregcsoport parancsnoka, Matvej Burlakov vezérezredes jelentését. A számomra felejthetetlen történelmi ceremónia legrangosabb eseménye a berlin-treptowi szovjet hősi emlékműnél megtartott katonai parádé volt. Ragyogó napsütésben - mintegy háromezer meghívott vendég társaságában - figyeltem a zenés katonai felvonulást, melynek keretében a moszkvai és a bonni politikus koszorút helyezett el a monumentális emlékműnél. 

„Az orosz katonák barátként, felszabadítóként búcsúznak. Közel fél évszázaddal ezelőtt ostromolták meg a szovjet hadsereg katonái Berlint, összeroppantva a nemzetiszocialista Hitler-rezsimet. Soha azelőtt nem volt még olyan bűnös, véres, ártó erő, mint a hitleri” – mondta Jelcin. A nagy honvédő háború veteránjaihoz, az orosz fegyveresekhez, a szövetségi kancellárhoz, a Bundeswehr-katonákhoz és a vendégekhez intézett beszédében Jelcin kitért Zsukov marsall elévülhetetlen érdemeire. S megemlékezett az elesettek, halálra gyötörtek, elpusztítottak millióiról is, utalva rá, hogy csaknem 320 ezer orosz katona „német földben talált végső nyughelyet”. Jelcin leszögezte, hogy a szovjet katonák „hőstettei nélkül nem lenne a mai Európa, és virágzó Németország sem”. Augusztus 31-ét „a múlt utolsó napjának” nevezte Jelcin, mely közös fáradozással, egy új jövő első napjává válhat, „ahol nincs helye az erőszaknak”.

Az orosz elnökhöz hasonlóan Helmut Kohl is reményét fejezte ki, hogy Oroszország és az NSZK baráti kapcsolatai tovább mélyülnek, amihez nagy segítséget ad, hogy augusztus utolsó napján „a két nép egymáshoz fűződő viszonyának 20. századi fejezete is lezárult. Tanuljunk a múltból!” – mondta a bonni kormányfő, utalva rá, hogy Németország és Oroszország a NATO békepartnerségi programja keretében nemcsak politikailag, hanem katonailag is együttműködhet a jövőben – elsősorban humanitárius, békefenntartó bevetésekben. „Oroszország katonái! Megható pillanat, amikor egy büszke hadsereg békében visszatér hazájába. Honfitársaim nevében kívánok Önöknek és családjuknak a jövőben minden jót és Isten áldását” – zárta treptowi beszédét Kohl.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ