RSS Feed

Ha nem látja, ugrik a jogsi

Csontos Tibor - 2018. 10. 23. 8:00:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ha nem látja, ugrik a jogsi

Megunták a brit rendőrök, hogy sok közlekedési baleset azért következik be a szigetország közútjain, mert a sofőrök látása nem megfelelő. A közúti ellenőrzések során megkérik az autó vezetőjét, hogy olvassa le a tőlük húsz és fél méter távolságra lévő gépkocsi rendszámát. Ha ez nem megy, ott, a helyszínen bevonják a jogosítványt. Ezt a brit mintát is megfontolásra ajánlották a minap egy hazai közlekedésbiztonsági konferencián, amelyen a látás és a közlekedésbiztonság kapcsolatáról esett szó.

Persze egyelőre nincsen szó a csak brit mintaként emlegetett kezdeményezés hazai átvételéről,hiszen még azt sem tudjuk, hogy a magyar utakon bekövetkezett balesetekben milyen mértékben játszott szerepet a sofőrök esetleges gyenge látása, látászavara, cserére megérett szemüvege. Miként azt sem tudjuk, a balesetek gyakori okai- gyorshajtás, ittasság, drogkábulat, szabálytalan előzés- között vizsgálták, vizsgálják-e az autóvezetők látásminőségét. Csupán az bizonyos, hogy a magyar közutakon 2017-ben 625 halálos áldozattal járó közlekedési baleset történt. És - miként az is -, hogy az uniós országok autóútjain hetente átlagban ötszázan veszítik életüket közlekedési balesetben. Az elmúlt tíz évben nyolcezer gyerek halt meg ugyancsak ilyen balesetekben. Nem kellene tehát felháborodni, hogy a rendőrség már nem a megszokott módon - például már nem jelentik be előre a sebességmérés időpontjait, helyszíneit - ellenőrzi az autósok, motorosok közlekedését. 

Sokunknak vannak élményei autóutakon, autópályákon sőt a településeken való közlekedés olykor vérfagyasztó jeleneteivel kapcsolatban. Nem kevésszer tapasztalhatjuk a közlekedési szabályok brutális megsértését, melyeket látva talán nem csupán elme-, hanem látászavarokra is gyanakodhatunk. S ha felidézzük az utakról való közlekedési jelenetek hanghatásait, gyakori ezek a között a "Nem látsz, b..d meg!"szerepel a legtöbbször, ami ugye, a felmenőkkel való szexuális aktusra vonatkozó kijelentések mellett egyértelműen a hibázó autós látászavaraira is utalhat.  

A brit rendőrök léptek. A közúti rendőri ellenőrzéseik már nem csak a személyi iratok, a forgalmi, a jogosítvány vizsgálatára terjed ki, de tesztelik az autósok látását is. A "szemészeti szonda" nem jelent mást, mint megkérik a sofőrt arra, hogy olvassa le a tőlük húsz és fél méterre lévő autó rendszámát. Ha ez nem sikerül, azonnal elveszik a jogosítványát a járművezetőnek, akit újbóli gépjárművezetői vizsgára köteleznek. Miután persze megcsináltatta a szemüvegét. Mi több, ha lejár a jogosítvány, a sofőröknek szigorú látásvizsgálaton is részt kell venniük. Ez utóbbi nálunk mintha kevésbé szigorú lenne. Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Magyar Optikus Ipartestület által rendezett Látni és látszani közlekedésbiztonsági szakmai nap egyik előadásán az is elhangzott ez utóbbival kapcsolatban, hogy vannak háziorvosok, akik nem szeretnék, ha páciensük máshová vinné a betegkártyáját...

Október hagyományosan a Látás hónapja, de hát valamennyi hónapnak a Látás hónapjának kellene lennie. Nem csak közlekedésbiztonsági kampányok idején kellene megvizsgáltatni szemünk épségét, látásunk minőségét, hanem az életkor előrehaladtával rendszeresen járnunk kellene szemészeti szűrővizsgálatra is. Különösen a jogosítvánnyal rendelkezőknek. Ki tudja, a hatszázhuszonöt áldozatból hányan élhetnének még ma is, mert talán éppen látászavar miatt bekövetkezett balesetek részesei voltak? 

S még valami. A brit mintát a közlekedési rendőrök kipróbálták az egyik dunántúli megyében. Szankciók nélkül, csupán tájékozódási jelleggel. Ugyanúgy húsz és fél méterre lévő rendszámtáblák leolvasását kérték a megállított autósoktól. Az eredmény: 64 százalékuk nem rendelkezett megfelelő látásélességgel, negyvenhat százalékuknak pedig szüksége lett volna szemüvegre a vezetéshez vagy már régen ki kellett volna erősebbre cserélnie a szemüvegét...

Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ