RSS Feed

Mit eszünk?

Dalia László - 2018. 10. 13. 8:00:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mit eszünk?

Naponta olvashatunk újabb és újabb okosságokat, hogy mit együnk és mit ne együnk, gyakran egy cikken belül is feltűnnek ellentmondások, hát még amikor összehasonlítjuk, hogy brit más tudósok milyen felméréseket vagy kutatásokat végeztek a kávé, az alma, a tojás vagy éppen a fokhagyma hatásáról. És két hét vagy két év múlva elolvashatjuk ugyanannak az állításnak az ellenkezőjét.

Az okosóra, okostelefon vagy az okosház mellett már feltalálhatna valaki az okosélelmet is, hogy az egészségünket is megvédhessük. Ám egyelőre erre kevés az esély, bár a tudósok foglalkoznak az élelmiszerlánccal, s azt magunk is tudjuk, hogy minél egészségesebben akarunk enni, az annál drágább. Sokan hiába próbálnák követni az egészséges étrendet, ha képtelenek megvenni a hasznos nyersanyagokat. Az USA-ban éppen a szegények vesznek feldolgozott élelmiszert, készételeket, konzerveket, hiszen ezek a legolcsóbbak, viszont a legegészségtelenebbek is. S ez annak ellenére igaz, hogy éppen Amerikában kapni meg a legnagyobb választékban a legjobb zöldségeket, gyümölcsöket.

Az egyik legismertebb magyar tudós, az Erdélyből elszármazott Barabási Albert László, aki tagja a Magyar- és Román Tudományos Akadémiának és két amerikai egyetemen dolgozik, interjút adott az indexnek, s ebben többek között arról beszélt, hogy kutatják, mi az két kémiai anyag a húsban, amely betegségeket okozhat. Viszont azt már tudni vélik, hogy az ártalmas TMAO molekula semlegesíthető, például a fokhagymával. Ugyanígy érdemes vizsgálni a mediterrán konyha áldásait, amely ugyancsak a fokhagyma valamint az olíva olaj pozitív hatását mutatja, hiszen ezeket kombinálják hússal. A kávé jótékony hatását megerősíti a professzor, viszont az USA-ban olyannyira divatos aszpirin szedéssel ő is leállt, mert kiderült, hogy ha nincsenek bizonyos szív- és rákbetegségre utaló tünetek, akkor az aszpirin inkább árthat. 

Az életmód-tanácsadó iparág hihetetlen méretűvé nőtt, s ez könnyen magyarázható, miután mindenki szeretne egészséges maradni. A sok vitamin, meg immunerősítő szert orvosi tanács nélkül szedik sokan, s azok olykor többet árthatnak, mint használnak. A reklámok persze mindegyikről azt állítják, hogy csodákra képesek. Persze, ha jobb lenne az orvosi ellátás, s könnyebb lenne bejutni a családorvoshoz, az pedig jobban ráérne, akkor nem kezdenének sokan például öngyilkos diétába, mert ahogy rákgyógyításban, úgy a diétában, vagyis a fogyásban is személyre szabottan kell megállapítani, hogy mi a helyes gyógymód és adag. Ez pedig a netes cikkekből aligha olvasható ki.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ