RSS Feed

Német-magyar közös történelem

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 10. 08. 12:11:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Német-magyar közös történelem

Október 3. jövőre is munkaszüneti nap lesz az Európai Unió legnépesebb tagállamában. Anno 1990-ben akkor szűnt meg hivatalosan az NDK, mely beolvadt az NSZK-ba. A bonni kancellár 16,5 millió „új” német polgárt kapott „ajándékba”.

Ma már tudjuk, hogy (részben magyar segítséggel, a nyugati határ megnyitásával) 1989 novemberében megrepedt, majd ledőlt a berlini fal, s megnyílt az út a kettészakított Németország közös jövője felé. Immáron történelem, hogy összesen 16 esztendeig volt német kancellár, az "Újraegyesítő" Helmut Kohl (1930-2017). Hazánk tavaly elhunyt régi barátjára a '90-es években előre nem látott gondok vártak. A lepukkadt keletnémet gazdaság privatizálásától a munkanélküliség fokozódásáig, a pénzügyi uniótól a több százezer fős szovjet csapatok (békés, de nem olcsó) kivonásáig. A 68 esztendős Kohltól egy generációval fiatalabb riválisa vette át Németország kormányrúdját. 1998-ban az "Elegáns" Gerhard Schröder (1944 -) első ízben alakított szociáldemokrata-zöld kabinetet az NSZK-ban. Külügyminisztere, alkancellárja a magyarországi sváb gyökerű Joschka Fischer lett.

Aztán 2005 őszén az előrehozott parlamenti választásokon a konzervatívok arattak szerény diadalt: CDU/CSU-SPD nagykoalíció alakult. Az Európai Unió legnépesebb államát - immáron 13 esztendeje - először irányíthatja egy asszony a "Megfontolt" Angela Merkel személyében. Egy a liberálisokkal (FDP) kötött intermezzót leszámítva „Mutti” idén harmadszor lépett frigyre a szocdemekkel (SPD). A migránsválság „túl humánus”, netán „naív” kezelése miatt a bel- és külhoni kritikák kereszttüzébe került kancellárnő a higgadt tárgyalási stílus híve. Brüsszeltől Moszkváig figyelnek a szavára, sőt – Donald Trumpot leszámítva – Washingtonban is sokan tudják, hogy az Európai Unióban 2018-ban (egyelőre) megkerülhetetlen Merkel szárnyaló gazdaságú, lakás- és munkaerő hiánnyal viaskodó birodalma. Berlin frontasszonyának személyes ünnepe is október 3. Hiszen a hamburgi születésű asszony élete első felét a Német Demokratikus Köztársaságban töltötte. A fal ledőlésével és az 1990-es újraegyesítéssel, mint sok honfitársa számára egy történelmi korszak lezárult, s egy másik elkezdődött. A 83 milliós – négy magyarországnyi területű – NSZK-ban a problémák ellenére van mit ünnepelni. Zene!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ