RSS Feed

Hankiss

Dalia László - 2018. 10. 05. 8:00:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hankiss

Ritka élmény manapság, hogy a rengeteg könyv közül, amely megjelenik, egyet újra és újra leemelek a polcról és úgy olvasom, mint holmi bibliát vagy mesekönyvet. Igaz, most jelent meg a Hankiss Elemér emlékkönyv, mégis már többször elolvastam, vagy inkább beleolvastam otthon, buszon és vonaton.Hankiss világa ugyanis megunhatatlan, bár itt lenne, hogy újra kitalálja Magyarországot.

 Ez az a könyv, amit nem lehet megunni, mert ahány szerző, annyi szín és persze mind mögött vagy talán előtt ott van maga Hankiss, egy zseniális tudós, aki bármit kielemzett, még a mosóport is. Ám ő nem foglalkozott efféle világi hívságokkal, diagnózisokat állított fel inkább a világunkról és ha az erdőben talált egy sérült madarat, akkor azt bevitte az Állatkertbe, hogy gyógyítsák meg. És leginkább Stanfordban, az egyetemi campuson érezte jól magát, ott ugyanis hagyták írni.Ragyogó előadó volt, s nem nagyon tudott nemet mondani. Zétényi Lili, a felesége meséli, hogy borzasztóan haragudott rá, mert mindenféle piszlicsáré ügyekben közreműködött, ajánlást vagy előszót írt, ezért jobb lett volna, ha kiköltözik Amerikába, ahol nyugodtan alkothat.

Hankiss mesélte a róla szóló filmben (Idegen világban), amit a kiadó elegánsan mellékelt az emlékkönyvhöz, hogy Stanfordban egy professzor negyven évig csak egy témával foglalkozik, rengeteg tanítványa, követője lesz, s így előbb-utóbb megismeri a világ, még Nobel-díjat is kaphat. Nos, ő nem ezt az utat követte, mert elkezdte az irodalommal, aztán bebarangolta az egész tudományos világot a szociológiától a politológiáig. S bár szeretett bezárkózni az egyetemi szobájába, de ha kilépett az utcára, ott is azonnal felmérte a világot, tudta, hogy Palo Altoban egy kávéházban meg lehet váltania világot, mert ott nemcsak a feltaláló, hanem a menedzser, ügyvéd, marketinges, szabadalmi ügyvivő is egy napon belül összejöhet egy asztal körül.Ritka adomány, hogy egy tudós egy erdészházban és a tévéstúdióban is feltalálja magát és bárhová csöppen, úgy kikérdezi a környezetét, hogy másnap esszét írhatna a témából.

Épp a mi emberünk, Váczy András, a Mix Magazin szerzője szembesítette Hankisst, hogy a szabálytalanságok embere, aki mindent másképp mond és gondol, mint ahogy az szokásban van. Hankiss meg visszakérdezett, hogy ki ne szeretne kiszabadulni a kalickából. és ő azért nem zárkózott be, mert "a tudomány nemcsak komoly és kemény munka, hanem egy izgalmas kaland és a szabadjára engedett gondolatok remek játéka is". És Einsteint idézte meg, aki maga is nagy játékos volt, játszott a számokkal, szavakkal, képletekkel és mindenekelőtt a gondolatokkal.Hankissból a sznobizmus is hiányzott, közérthetően írt, s ezért is volt nagy tábora és semmilyen témát, könyvet, filmet vagy éppen szappanoperát nem ítélt szemétdombra, sőt azt mondta, ha kultuszminiszter lenne, iskolai tananyagba íratná a hétköznapi kultúra elemzését. Persze, tette hozzá, nem Shakespeare, Arany,vagy Kosztolányi rovására. Hankiss nem volt kultusz miniszter, csak tévé elnök, de sokan azt is nehezen viselték. És szomorú, hogy már nincs közöttünk, de még sokáig kisérteni fog a diagnózisa, hogy a feudalizmusból még mindig nem nőttünk ki.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ