RSS Feed

Újságírás? Zseniális szakma

Csontos Tibor - 2018. 10. 17. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Újságírás? Zseniális szakma

Persze, nem mindegy, hol művelik. Ki hinné, hogy a negyedik hatalmi ág, a sajtó függetlensége Svájcban is állandó veszélyben van? Az alpesi országban, ahol a vélemény- és információszabadság máig érintetlen, az újságírók érzékelhető gazdasági nyomás alatt dolgoznak, és költségpolitikai beavatkozásoktól kell tartaniuk. Mégis működik a szolidáris újságírás, melynek képviselői úgymond, felfelé taposnak és nem lefelé. Az internet persze Svájcban is lekaszabolta a hagyományos újságírást és ott is bizony kényszerhelyzetből fakad egy-egy média közösségi finanszírozásban való működtetése.

Az újságírás? Zseniális szakma! Az egyetlen terület, ahol bevallhatom, hogy ha nem értek valamihez! - Ez is elhangzott A negyedik hatalmi ág című svájci dokumentumfilmben, amelyet - tekintve a létező avagy nemlétező független sajtó helyzetét - a legjobbkor mutattak be nálunk, mégpedig a kitűnő filmválogatást nyújtó Szemrevaló/Sehenswert Fesztiválon. Nem mi tehetünk róla, hogy többször elővesszük a Szemrevaló filmjei által kínált témákat, melyek egy része bennünket sem hagynak érintetlenül. Kiváltképp, ha úgy tetszik, "szakmázásról" van szó. Dieter Fahrer majd' százperces dokumentumfilmje valósággal mozgóképes rekviem a nyomtatott sajtóért. Különös és rezignált keretbe foglalja mindazt, amit a svájci média filmes feldolgozásakor megtapasztalt. A film elején és végén ugyanis feltűnnek idős szülei, akik még papíralapú újságot olvasnak, s azt az albumot lapozgatják, melyben már megsárgultak a kivágott és beleragasztott újságcikkek. Mert hiszen ki készít már efféle cikkalbumot? 

Fahrer 2017-ben készítette a svájci sajtóról szóló, olykor meglepő adalékokkal is szolgáló látleletét, azóta turnézik az országban például újságíróiskolákban,s most Budapestre is elkísérte filmjét. A rendező négy különböző svájci szerkesztőségben forgatott. A Der Bund című napilapnál, a Watson News portálnál, az Echo der Zeit rádiónál és az általa utópiának nevezett Republik nevű közösségi finanszírozású online újságnál. Mi tagadás, ilyen "utópiák"az e tájéki sajtópiacon is fellelhetők. Online lap, rádió kér pénzbeli támogatást olvasóitól, hallgatóitól, hogy imigyen biztosíthassák működésük függetlenségét. 

A negyedik hatalmi ág (mármint Svájcban a negyedik hatalmi ág) című film a sajtó helyét, szerepét, feladatait keresi egy gyorsan változó világban és választ a kérdésre, hogy a médiamunkások vajon utasai vagy pilótái ezeknek a már szinte követhetetlen információmennyiséget kínáló változásoknak? A nyomtatott sajtó sorsát illetően a rendezőnek alig maradtak már illúziói azzal együtt, hogy ő is pontosan tudja:  újság emlékezet is. A négy szerkesztőség életének munkájának bemutatásával igyekszik megtudni, miként bírják a gazdasági nyomást az újságírók, akik a változásoknak egyszerre részei, részesei, krónikásai és akik kiszolgáltatott helyzetben vannak? A Watson News munkatársát  például elkíséri családegyesítést feldolgozó riportútjára a kamera a müncheni repülőtérre, ahová éppen szíriai menekültek érkeznek, hogy két év után találkozzanak már Németországban élő családtagjaikkal. Lehetne-e hasonló jelenet nálunk, Ferihegyen? 

Azért írunk, hogy olvassanak bennünket ! - idézik a svájci újságírók Pulitzer József bomot-ját. Megjegyzik, hogy a tények elveszítették tekintélyüket, a tudás felhígult, és egyre nehezebb tájékozódni a hírkeresőkben. Beszélnek arról is, amit mi már csupán ízlelgetünk, hogy a  hiteles, független újságírás nem keveset tehet hozzá a társadalomhoz, a demokráciához, ha az újságírás megszűnik, akkor megszűnik a nyílt társadalom is. Megemlítik, hogy a sajtó felelősséget vállal a nyilvánosságért, de a nyilvánosság vajon mekkora felelősséget vállal az újságírásért? Ez utóbbira nem is olyan régen érkezett egy válasz a svájciaktól: népszavazáson döntött arról a többség, hogy továbbra is kötelező legyen fizetni a rádió- és televízió előfizetési díjakat.  És nálunk vajon mi lenne a válasz az említett felelősségvállalást firtató kérdésre? 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ