RSS Feed

Csehország ékköve

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 10. 05. 12:19:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csehország ékköve

A wellness-divat tartósan tombol Európa szívében. S ez pompás üzletet jelent a cseh idegenforgalom gyöngyszemének, Karlovy Varynak. A királyi szabadváros címmel büszkélkedő, gyógyforrásairól híres település mindig gyümölcsöző kapcsolatokat ápolt Béccsel.

A wellness-divat és az „egészségügyi” turizmus nem csupán hazánk számára fontos bevételi forrás. Pompás üzlet ez a cseh idegenforgalom gyöngyszemének, Karlovy Varynak is. A királyi szabadváros címmel büszkélkedő, gyógykútjairól híres település mindig gyümölcsöző kapcsolatokat ápolt Béccsel. Nagy Péter orosz cár - aki kétszer is kúrálta magát e helyütt - még megcsodálhatta „Károlyfürdő” barokk karakterét, mely az 1759-es tűzvésznek esett áldozatul. Buzgó építészek hamarosan korát megelőzően modern egészségügyi és szórakoztató központtá varázsolták a városkát. Az ivó- és fürdőterápia mellett, a friss levegőn való sétálást is divatba hozó dr. David Becher egy kis bálozásért, flörtért, sörözésért sem rótta meg pácienseit, kiktől 1795-től üdülési adót szedtek.

S kik jártak még errefelé a régi időkben? Megfordult itt Goethe, Schiller, Beethoven, Chopin és Paganini éppúgy, mint Metternich, Marx, Brahms, Wagner és a „vörös gróf” Károlyi Mihály. Gombamód szaporodtak az elegáns fürdők, a vándor utak, a rossz időben is korzózásra alkalmas kolonnád-ok, a szállodák. Remek „kapitalista” ötletként már az európai forradalmak küszöbén (1844-től) exportálták is a karlsbad-i ásványvizet. Prágától 120 kilométerre a napjainkban – hozzám hasonlóan – erre kalandozó turistát leginkább az egységes „habos torta” építészeti stílus emlékezteti a letűnt időkre. A szocializmus évtizedeire csupán a Kurhotel Thermal szürke felhőkarcolójának látványából és a csehszlovákosan középszerű gasztronómiai kínálatból lehet következtetni.   

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ