RSS Feed

Víg Chaplin

Csontos Tibor - 2018. 10. 03. 8:00:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Víg Chaplin

Telihay Péter, a Kádárné balladája című, készülődő monodráma rendezője a Vígszínház évadának egyik bemutatójáról beszélve megemlítette, hogy Kornis Mihály darabja, a Kádár Jánosné balladája a történelem szélárnyékában arra keresi a választ, mi tartotta őt az MSZMP főtitkára mellett. Megjegyezve, hogy az áthallásokat kéretik mellőzni. A Vígszínházban hamarosan bemutatják Chaplin A diktátor című filmjének színpadi változatát. Ott vajon mi lesz az áthallásokkal? Mellőzhetjük-e majd azokat?

Charlie Chaplin 1940-ben készült filmjének színi változatát Eszenyi Enikő állítja színpadra, akinek a Chaplin család engedélyezte, hogy a film alapján Magyarországon elsőként rendezhesse meg A diktátort, amely minden diktátor félelmetes karikatúrája. Hőse a becsületes és egyszerű, de megfélemlített kis zsidó borbély, akivel szemben ott van a kegyetlen, féktelen, ostoba és ravasz diktátor, Hynkel, aki Hitler kíméletlen paródiája. Chaplin a burleszk eszközeivel mutatja meg a félelem atmoszféráját, a szónoklatait, melyektől még a mikrofonok is úgy megijednek, hogy elhajolnak: "Mindenkit kiirtok, felkoncoltatok, aki nem helyesli a politikámat!" - ordítja bele a világba Hynkel.

Hitler szinte filmmániás volt, éjjelente nagyon sok alkotást látott a házimozijában, sőt ezekről azt is leírta, mi a véleménye róluk. Természetesen Chaplin diktátorát is megnézte, ami után nem véleményt írt, hanem valóságos dührohamot kapott és azonnal parancsot adott az amerikai ötödik hadoszlopának Chaplin fizikai megsemmisítésére. Nem is számított ez váratlan reakciónak attól, akinek a Hófehérke és a hét törpe volt a kedvenc filmje. Igaz, a szovjetek állítólag A diktátor egyik kópiáját is megtalálták Hitler berlini bunkerében. 1939. január 30-án, a hatalomra jutásának hatodik évfordulóján elhangzott beszédében utalt a filmstúdiókkal való kapcsolatra is. Kijelentette, hogy ha Hollywood náciellenes filmeket fog gyártani, az ő stúdióiknak antiszemita produkcióik lesznek. A Harmadik Birodalom nem létezett propaganda nélkül, a propaganda pedig film nélkül.  

Chaplin A diktátorral, melynek New York-i bemutatóját 1940. október 15-én tartották, kissé megelőzte a korát, hiszen amikor forgatta, az Egyesült Államok még nem üzent hadat a náci Németországnak, de Roosevelt már hidegháborút viselt ellene. Chaplin A diktátor történetét arra az időszakra teszi, amikor " a Szabadság összeesett és az Emberiséget kissé megrugdosták". Tudta, hogy egy ilyen, náciellenes filmnek még Amerikában is lehetnek befolyásos ellenségei, ezért csak az utolsó pillanatban, a nyilvános premier előtt vetítette le az újságíróknak. 

Bizonyos körökben nem is nézték jó szemmel a Hitleren megsemmisítő módon gúnyolódó filmet, melynek egyik zseniális jelenetében Hynkel, a diktátor az irodájában egy hatalmas földgömb lufival játszadozik szinte eszelősen, ám a lufi egyszer csak kipukkan. Nem kevésbé felejthetetlen jelenet, amikor a kis borbély Brahms Magyar táncok-jának dallamaira, ritmusára feni és használja borotváját.

Bizonyára mindkét jelenet felbukkan Eszenyi Enikő rendezésében is. A Vígszínház októberben színre kerülő Chaplin-átirata várhatóan a színházi évad egyik szenzációja lesz ifj. Vidnyánszky Attila címszereplésével. Azután majd a darab nézői eldöntik, mit is kezdjenek az esetleges áthallásokkal. Mert Major Tamás találó megfogalmazása óta tudjuk, hogy a színház cseppet sem szelíd intézmény. 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ