RSS Feed

EuroSkills avagy a szakmák dicsérete

Dalia László - 2018. 10. 01. 8:00:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

EuroSkills avagy a szakmák dicsérete

Európa legjobb ifjú szakmunkásai versengtek a héten Budapesten a Hungexpo Vásárvárosban. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara volt a rendező, de ahogy szokták volt mondani, a verseny nem jöhetett volna létre a magyar kormány hathatós, több milliárdos támogatása nélkül. Ám egy olyan világban, ahol a szakmák legfőbb jelzője immár évek óta a "hiány", mi volna fontosabb, mint egy szakmai világverseny?

Nem akarnék számok bújni, de azok is fölöttébb imponálóak. Tehát 37 szakmában, 28 ország 530 versenyzője indult, s a magyarok ezúttal 26 szakmában neveztek be. Minden országban hónapokig készültek a legjobb szakmunkások, miután kiválasztották őket. Ez nálunk is így történt, s a korábban esélytelennek tartott, s csak egy-egy számban kiugró eredményt elérő magyar csapat ezúttal kíválóan szerepelt. A bútorasztalos, az épületasztalos és a mechatronikus versenyző is aranyérmet szerzett. Szervezni pedig tudunk, mert bárkivel beszéltem, magyar vagy külföldi szakértővel, mindenki felső fokban beszélt a Hungexpos helyszínről és a magyar rendezők, szervezők munkájáról.

Látványnak, élménynek sem utolsó egy ilyen szakmai világverseny, hiszen a szemünk előtt készül el egy fal, egy bútor, vagy éppen frizúra. Végigizgulhattuk a recepcióssal és az ápolónővel, hogyan oldják meg a helyzetgyakorlatot, mit kezdenek egy rendkivüli feladattal - élőben. S a látogatók 90 százaléka diák volt, akiknek talán kedvet csinálnak a szervezők, hogy mégis kétkezi munkát válasszanak, amely manapság nem túl divatos. Legalább is ez volt a kamara, a támogató cégek és az iskolák szándéka, amikor kivitték a diákokat a vásárvárosba. Hogy milyen sikerrel jártak, azt talán csak jövőre tudják meg, amikor majd jelentkeznek a szakiskolákba.

Persze, a legszebb háznak is van hátsó udavara, pillantsunk hát be a kulisszák mögé, egy ragyogó világverseny díszletei mit takarnak el, mennyire tükrözik a magyar szakmák jelenlegi állapotát. Nos, az természetes, hogy a legjobbakhoz nem mérhetjük a mezei szakmunkást, aki most kerül ki az iskolából, és sok fogást majd a jövendő munkahelyén fog megtanulni. A cégek képviselői közül többektől hallottam, hogy az iskolák nem eléggé motiválnak, s még mindig túl sok az elmélet és kevés a gyakorlat. Arról persze nem az iskolák tehetnek, hogy eleve kevesen jeletnkeznek, mert a kétkezi munka kiment a divatból, pedig néhány év alatt komoly egzisztenciát lehet teremteni, vagyis ahogy az építkezők vagy csak villany- vagy gázszerelőt keresők fogalmaznak - a munkadíjak rendesen elszabadultak. Ugyanakkor maguk a szülők is óvják a gyerekeket, hogy veszélyes a tetőn dolgozni, így aztán, amikor családi házat építenek, nem lepődhetnek meg, hogy fél évig még a rendelésüket sem veszik fel, mert akkora a szakemberhiány. Az ácsoknál a feladat megtervezését programozással indították, hogy talán a számítógép révén többen kedvet kapnak a szakmához, hiszen látják, hogy ez nem egy maradi, megkövesedett foglalatosság. És az is megtörtént, hogy az egyik kiválasztott versenyző nem vállalta a fél éves felkészülést, inkább "pénzt keresett".

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ