RSS Feed

Car of the Year

Mogyorósi Géza - 2018. 10. 25. 8:08:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Car of the Year

Fogalmam sincs, hogy mely négykerekű érdemli majd ki a 2019-es Év autója díjat. De engem idén két dolog is meglepett a genfi eredményhirdetéskor. Egyrészt, hogy a környezetvédők jogos aggodalma ellenére, egy közel kéttonnás szabadidős (SUV) verda lett a bajnok.

Másrészt, miközben évtizedek óta hallunk, olvasunk a női egyenjogúság fontosságáról, a Car of the Year 60 fős nemzetközi zsűrijében még mindig csak négy hölgy kapott helyet: két német, egy osztrák és egy olasz szakújságíró. {V4 sehol!} Oké, a Vatikánban és a magyar kormányban sem hemzsegnek a dámák, ám azért az EU 515 milliós lakosságának többségét a szebbik nem adja. Egyedül Németországban  bő 10 millió lány, asszony autózik, motorozik rendszeresen, s a járműpark közel harmada női tulajdonban van!

Na, de kalandozzunk az emancipáció rögös-kátyús sztrádájáról a 2018-as Év autója verseny toplistájához! A bajnok - az 56 férfi + 4 női ítész döntése alapján - a Volvo XC40-es lett. A csinos, komfortos, macsós,1,8 tonnás svéd országúti cirkáló üzemanyag fogyasztása picit durva, de perceken belül debütál a takarékosabb Plug-in-Hybrid verzió is. Az ezüstérmet számomra meglepő módon az üde – VW rokon – Seat Ibiza söpörte be, míg a bronzot a BMW új 5-ös szériája érdemelte ki.

Alig csúszott le a dobogóról a Kia Stinger. A sportos limuzin azt sejteti, hogy a kompakt kategória után a felsőbb osztályban is diadalra törnek az ázsiai márkák. A friss koreai modell maga mögé utasította a bájos Citroën C3-ast és a (győri szívvel dübörgő) Audi A8-ast – mely többek közt a berlini kancellárnő szolgálati autója is. Páncélozva. Az európai Car of the Year listáját fürkészve feltűnhet a magyar olvasónak, hogy hazánkban teljesen más divat dúl.: feltehetően anyagi okokból is. Nálunk az esztergomi Suzuki a sztár, de rengeteg az útjainkon a vadiúj Ford, ©koda és Opel is. Tulajdonosaik joggal szerethetik autójukat, akár nyernek-nyertek nemzetközi díjat, akár nem.
Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ