RSS Feed

Steinmeier – Erdogan randevú

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 09. 27. 8:00:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Steinmeier – Erdogan randevú

A harmadik évezred elejétől követem figyelemmel, hogy kevés közös vonása van a 2005-ben hatalomra került Angela Merkelnek és a török elnöknek. De azért a német kancellárnő - úgy is, mint Nato partner - rendszeresen randevúzik Ankara-Isztambul fura urával.

Ígérem, hogy már nem sokszor emlegetem fel a nyári Mesut Özil -  Recep Tayyip Erdogan találkozót. A török gyökerű labdarúgó vébé előtt Londonban készült pacsizós fotói kapcsán azért arra emlékeztetnék, hogy a 30 éves, időközben a német válogatottságról lemondott sportember, sokkal ritkábban rázta az eurázsia, illiberális, majdnem megpuccsolt vezér kezét, mint azt tette, és szeptember végén ismét teszi az EU fáradt frontasszonya.

A foci szeretete, Özil kedvelése mellett a két kortárs politikusnak kevés közös vonása van. 2018-ban nem először a konfliktusok dominálnak az NSZK és a Török Köztársaság kapcsolatában, például emberjogi kérdésekben. Az oroszországi leszereplés után (egyik) bűnbakká tett Mesut levetette a DFB négycsillagos mezét. (Gómez követte.) Ám az angliai kézfogásért, trikó dedikálásáért a bírálatok kereszttüzébe került szigetországi idegenlégiós azért még bedobta a köztudatba a „rasszizmus” vádját. Magyarán azt, hogy a harmadik-negyedik generációs bevándorlók, vendégmunkások gyermekei Németországban másodrangú polgárok. Lojalításuk, tehetségük megkérdőjeleződik.

Van ebben valami? Igen. Aktuális felmérések mutatják, hogy a külhoni származású, migrációs hátterű – 20 millió emberről van szó a 83 milliós Merkel birodalomban – diákok az iskolai német tesztre, 100 százalékban azonos teljesítménnyel átlag eggyel rosszabb osztályzatot kapnak. Hajdani pedagógusként felháborít ez a „Max az okosabb, Murat a hülyébb” vita. Erre úgy reagált egy „germán” érdekvédelmis, hogy a német tanárok között is van bőven idióta. Egy biztos, a milliomos Özil kritikája társadalmi vitát indított el, bár ez aligha lesz téma szeptember végén midőn háromnapos hivatalos látogatásra várják Németországba Recep Tayyip Erdogant. A török elnököt Frank-Walter Steinmeier államfő hívta meg Berlinbe és vélhetően Angela Merkel is randevúzik majd az erősen antidemokratikus, Nato-szövetséges, komoly gazdasági partnernek számító eurázsiai ország vezetőjével. Az NSZK-ban élő, mintegy 4 millió török/kurd/muzulmán egykori vendégmunkás és leszármazottaik is odafigyelnek majd a tárgyalások kimenetelére és a gigantikus, legújabb mecset kölni átadására. A dómvárosban rengetegen bírálják, hogy Erdogan beszédet is tarthat, miközben hazájában elnémítják, bebörtönzik az ellenzéket.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ