RSS Feed

Felháborodom, tehát vagyok

Regös István - 2018. 09. 23. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Felháborodom, tehát vagyok

Elég szörnyű, hogy a hírekben az egyik legtöbbet szereplő ügy egy tizenegy éves kislány két felnőtt férfi általi állítólagos megerőszakolása. A hír szerint, nem is egyszer, hanem hosszú időn keresztül történt a nemi erőszak. Ha a történet igaz, ez olyan felháborító, hogy leszakadhatna az ég. Ha nem igaz, akkor pedig azért különlegesen felháborító, mert meggyalázták két ember életét. Egyszerűen tűrhetetlen az ilyenfajta eljárás!

Ha ilyen esetben feljelentés történik, meggyőződésem, hogy a hivatalos szerveknek fokozott éberséggel és diszkrécióval kell kezelni a vélt sértett és a vélt elkövetők személyét egyaránt. Mint látják, kiemelten hangsúlyozom a „vélt” szót. Egy percig sem kételkedem mindabban, amit a tizenhárom éves kislány elmesélt arról, hogy őszerinte mit követtek el vele tizenegy éves korában. De ugyanebből a megfontolásból egyetlen pillanatig sem hiszem el, hogy a vélt elkövetők bármilyen módon ártottak volna ennek a kislánynak.

Igazságot!

Nem vagyok nyomozó, sem ügyész, sem bíró, nem feladatom utánajárni, gyanúsítgatni, vagy éppen kategorikusan cáfolni, hogy az eset megesett. Viszont nemcsak a mostani történet miatt, hanem a korábbi durva, soha be nem bizonyított gyanúsítgatások óta érzem, hogy valami elszabadult a világban. Szörnyű dolog, hogy az ilyesmi divat lehet, hogy bárki, bárkit a legaljasabb cselekménnyel meggyanúsíthat, s még ha igaz is, bizonyítékok nélkül! Innentől kezdve lett légyen teljesen ártatlan vagy éppen világhírű művész, színházigazgató, úszó vagy sportvezető, az élete a továbbiakban biztos, hogy kegyetlenül megváltozik. Tudjuk, hogy Hollywood egyik legnagyobb filmproducere ma már szinte az utcára sem mer kimenni, mert azok a színésznők, akikből világsztárt faragott, szinte hörögve rászabadultak és mindenféle szexuális bántalmazásról beszéltek vele kapcsolatban. Előtte még én is láttam, amint többször össze-vissza puszilgatták az Oscar-díj átadásán a vörös szőnyegen és párás szemmel bizonygatták, hogy mindent a producernek köszönhetnek, aki megszépítette az életüket. Majd fogcsattogtatva, a híres hollywoodi hófehér mosolygással rávetették magukat a producerre és tetőtől talpig fölzabálták. 


Az ártatlanság vélelme

Természetesen, ami Amerikából indul, az előbb-utóbb Magyarországra is elér. Meg is történt. Nekünk is lett egy eladdig szinte ismeretlen színésznőnk, aki egy köztiszteletben álló, nagy tudású, színházi rendezőt rágalmazott meg. Addig ugyanis, amíg nincs bebizonyítva az állítása, az ilyen magatartásra a rágalom kifejezés illik. És ahogy az jobb esküvőkön szokás, amikor az eskető pap felhívja a násznép figyelmét, hogy aki tud olyan okot, ami miatt a házasság nem köthető meg, az most szóljon, vagy élete végéig hallgasson! Így mindazok, akik évtizedekig nem szóltak, hogy mit művelt velük ez vagy az, és hallgattak, azok most már tartsák a titkukat magukban vagy azonnal jöjjenek elő a bizonyítékokkal, hogy tiszta vizet önthessünk a pohárba! A bűnös bűnhődjön, az ártatlan viszont ne szenvedjen! Mint tudjuk, Magyarországon is él a jog, amíg nincs jogerős, megfellebbezhetetlen ítélet, addig a megvádolt ártatlannak minősül.


Az áldozatnak védelem jár

Magyarországon is, hála istennek, nem olyan mértékben, mint Amerikában, de jó pár gyanúsítgatás történt már. Egyetlenegy esetben sem került bíróság elé az ügy. Viszont elég volt ahhoz, hogy jeles emberek élete megkeseredjen. Feloldozást azóta sem kaptak, és hogy igazságosak legyünk, de nagyon, írjuk ide, mert idekívánkozik, ha én lennék az igazságszolgáltatás, addig nem nyugodnék, amíg minden ilyen ügyben nem derülne ki az igazság. Mert igenis, a nők sokkal nagyobb védelmet érdemelnek, pontosan azért, mert ők gyermekeink szülőanyja, mert gyengébb teremtések, mert még a férfiak védelménél is több jár nekik. Sem szóban, sem tettben nem bántalmazhatják őket! Sem családon belül, sem családon kívül nem érheti őket támadás! A bántalmazás ténye pedig csak akkor derülhet ki, ha egy ilyen ügy nem kerül lezáratlanul az íróasztal fiókjába, a nagy kérdőjellel a végén, hogy akkor most igaz volt vagy sem? Mert ha igaz volt, hol van a méltó, nagyon szigorú büntetés? Ha pedig rágalmazásnak bizonyult, hol van az elégtétel, a legkeményebb büntetés a rágalmazónak?


A gyereket védeni, az elkövetőket büntetni kell!

Most pedig megint ott tartunk, hogy egy tizenhárom éves kislány két évvel ezelőtti fájdalmas történetet adott elő, és akik az ügyet kezelik, nem vigyáztak eléggé arra, hogy az általa megnevezett két felnőtt személye ne kerüljön nyilvánosságra. Minden irányból féligazságot tartalmazó információk áradtak szét. Senki ne haragudjon erre a kislányra, mert ha mégis megtörtént vele a szörnyűség, legfeljebb szeretetlavinával lehet enyhíteni a lelke megnyomorításán. Ha pedig nem történt meg vele mindez, abban kell neki segíteni, hogyan jutott el idáig és nem szabad elengedni a kezét. A két sportolót pedig, igen, megilleti az ártatlanság vélelme egészen addig, amíg valami más bizonyítékokkal, megfellebbezhetetlen tényekkel alátámasztva ki nem derül az igazság. Mert ha a magyar joggyakorlat nem lép fel, akkor holnap te, holnapután ti, azután pedig mi következhetünk. Majd egyszer csak azt vesszük észre, hogy ujjal mutogatnak ránk, mert benne vagyunk egy bazi nagy kabátlopásban, ahol senki sem tudja, hogy mi loptuk el a kabátot, vagy a mi kabátunkat lopták el?


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ