RSS Feed

A Fővárosi Vízművek újabb ajándéka Budapestnek

Mixonline - 2018. 09. 11. 13:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Fővárosi Vízművek újabb ajándéka Budapestnek

Interaktív utcai installációval lepte meg a Fővárosi Vízművek a budapestieket. Az idén 150 esztendős társaság a Deák téren avatta fel azt az acél-plexiüveg alkotást, melyen található hajtókarral bárki mozgásba hozhatja az oszlop felső plexiüveg tartályát kitöltő víztömeget. A különleges köztéri alkotás nem csupán a Fővárosi Vízművek jubileumára emlékeztet majd, de remélhetően a budapestiek és a turisták egyik kedvelt találkozási helye is lesz.

Az Örvényoszlop a 150 éves Fővárosi Vízművek ajándékaként került a belváros egyik legforgalmasabb pontjára, a Deák-térre, néhány méterre a metró kijáratától. Az interaktív utcai installáció ötletadója és megvalósítója a Fővárosi Vízművek, melynek kezdeményezését dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes is üdvözölte az átadási ünnepségen. - Ez az alkotás is jelképe annak, amit a Fővárosi Vízművek az elmúlt százötven évben folyamatosan nyújtott a főváros lakosságának - mondta dr. Szeneczey Balázs. - Ez a jubileum és ez az installáció azokra is ráirányítja a figyelmet azokra is, akik számunkra láthatatlanul szolgálnak bennünket az év minden napján, minden órájában, hogy folyamatosan ivóvízhez juthassunk. Ami számunkra természetes, hogy megnyitjuk a csapot és folyik az egészséges ivóvíz, sajnos, a világon nem mindenütt természetes. Büszkék vagyunk arra, hogy a Fővárosi Vízművek egyre több olyan országban van jelen, ahol a  ivóvíz ellátási  és ivóvíz minőségi nehézségek miatt szükség van tapasztalatukra. 

Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes: Büszkék vagyunk a Fővárosi Vízművekre

Különböző eseményekkel ünnepeljük a százötvenedik születésnapunkat - mondta Keszler Ferenc, a Fővárosi Vízművek vezérigazgató-helyettese. - Például előadásokat tartunk iskolákban, elindítottunk egy honlapot, és most itt a legújabb kezdeményezésünk is, az Örvényoszlop. Nyáron adódott némi izgalom is a többszöri hőségriadó miatt, hogyan látjuk majd el hűsítő vízzel a fővárost, de gond nélkül szolgáltattunk tetszőleges mennyiségű ivóvizet. Megbízható vízműként működünk másfél évszázada, ennek is jelképe lehet az, hogy ezúttal így hagyunk nyomot a fővárosban ezzel az installációval, amit szeretettel nyújtunk át a fővárosiaknak. Jeleként annak is, hogy megtiszteltetésnek vesszük, hogy folyamatosan kiszolgálhatjuk az itt élőket és a turistákat is kiváló minőségű és mennyiségű ivóvízzel. 


A Fővárosi Vízművek reményei szerint hamarosan maga az alkotás is a város egyik újabb találkozási pontjává válik, amihez minden adott. A város egyik legnépszerűbb és legforgalmasabb terén felállított acél-plexiüveg alkotáson található hajtókarral bárki mozgásba hozhatja az oszlop felső plexiüveg tartályát kitöltő víztömeget, látványos és - a zárt rendszernek hála – tartós örvényt állítva ezzel elő. Külföldi tapasztalatok alapján egy ilyen, formavilágában és anyaghasználatában minimalista utcai installáció sikeresen vonz be és szórakoztat minden generációt a legkisebbektől a legnagyobbakig. A saját erővel előidézhető áramlás, örvény és kavitáció pedig az iskoláskorú gyermekekben ébresztheti fel az érdeklődést a természettudományok iránt. Mindeközben ráirányítja a figyelmet a víz fontosságára, emlékeztetve arra a gazdagságra, amit Fővárosunk számára a tiszta ivóvíz jelent.  Az egyszerűségében elegáns installációhoz illeszkedő grafika a Fővárosi Vízművek 150 éves jubileumi logójából, Budapest emblémájából és a 2018-as évszámból áll.

 
Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Keszler Ferenc, a Fővárosi Vízművek vezérigazgató-helyettese elindítják az Örvényoszlopot

Ugyanakkor maga az örvényoszlop szintén a találkozásokról szól. A 150 éves múlt, a hagyomány találkozása az innovációval, amikor egy közszolgáltató a legkorszerűbb felfogásban, korszerű anyagok használatával alkot egy nagyon is mai installációt. Legalapvetőbb éltető elemünk, a tiszta ivóvíz és a tudomány, a játékos ismeretterjesztés találkozása egy látványos és szórakoztató köztéri alkotásban. És a Budapest működését, vonzerejét, a fővárosiakat és a Főváros látogatóit mindenek elé helyező résztvevők találkozása, hiszen a ma felavatott installáció életre hívásának kezdeményezője a Fővárosi Vízművek volt, akinek az ötlete mellé felsorakozott a Fővárosi Önkormányzat, a Főpolgármesteri Hivatal, a Budapesti Városarculati Kft., a Budapest Közút Kft. és a BKV Zrt., azért, hogy a terv valósággá váljon.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ