RSS Feed

A csehországi romák fele a társadalom peremén él

mti - 2018. 08. 18. 18:14:31 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A társadalom peremén, gyakorlatilag a közéletből kirekesztve él a csehországi romák több mint fele - olvasható a csehországi roma kisebbség 2017-es helyzetéről készült jelentésben, amelyet szerdán tárgyal meg a cseh kormány.

    A dokumentum szerint, amelyből a CTK hírügynökség idézett szombaton, Csehországban több mint 240 ezer roma él. A 2011-es népszámláláskor ezt a nemzetiséget azonban csak valamivel több mint tízezer ember vállalta. A cseh gazdaság látványos erősödése ellenére a romák helyzete gyakorlatilag nem változik, kirekesztettségük inkább fokozódik - mutatnak rá a jelentés szerzői. 
    A társadalomból kirekesztve, a nagyvárosok peremén kialakult gettókban több mint 125 ezer roma él. A legsúlyosabb helyzet az olmützi régióban van, ahol a romák mintegy 70 százaléka él társadalmi elszigeteltségben, a Morvaszilézia, illetve az Ústí régióban ez mintegy 60 százalék. 
    Csehországban a roma a legnagyobb nemzeti kisebbség, becslések szerint a romák az összlakosság mintegy 2,2 százalékát alkotják. Európában a romák számát 11 millióra becsülik, ebből az EU-ban mintegy hatmillió roma él. Szlovákiában az összlakosság mintegy kilenc százalékát teszik ki - írja a CTK.
    "A Csehországban élő romák mintegy fele már integrálódott a többségi társadalomba, a roma közösség másik fele viszont társadalmi kirekesztettségben és veszélyes helyzetben él, teljes mértékben ki van szorítva a társadalom peremére" - idézi a jelentést a cseh hírügynökség.
    A jelentés szerint a társadalomból kirekesztett romák többsége, mintegy 115 ezer ember többnyire a nagyvárosok peremén kialakult gettókban él, amelyek száma egy évtized alatt mintegy 300-ról több mint 600-ra emelkedett. Egy évtizede ezekben a gettókban mintegy 80 ezer ember élt. 
    A dokumentumból kitűnik, hogy a romák több mint harmada értelmiségi, és a középosztályhoz tartozók aránya még nagyobb. Ugyanakkor súlyos társadalmi probléma, hogy a romák több mint fele szakképzettség nélküli, nehezen talál munkát, rendkívül magas közöttük a munkanélküliség, és nagyon elterjedt a prostitúció.
    A problémát tetézi, hogy a romákat a többségi lakosság évek óta a legkevésbé kedvelt kisebbségnek tartja. A jó állásokban lévő és képzett romák is panaszkodnak, hogy gyakran éri őket diszkrimináció. A romák integrációjára a cseh állam tavaly 70,5 millió koronát (880 millió forintot) fordított. Tény azonban, hogy tíz éve ez az összeg 85 millió korona (több mint 1 milliárd forint) körül mozgott.
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ