RSS Feed

Egyre nő az Európai Unióba irányuló cseh export

mti - 2018. 08. 15. 17:26:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Egyre emelkedik az Európai Unióba irányuló cseh kivitel, az idei első fél évben éves összehasonlításban több mint fél százalékkal nőtt az uniós export, részesedése a teljes cseh exportból 84,2 százalékot tett ki - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán Prágában. Néhány éve, 2012-ben és 2013-ban ez a részesedés még 81 százalékos volt.

    Az egész cseh kivitel az idei első hat hónapban csak 0,2 százalékkal emelkedett és 2,15 ezer milliárd koronát tett ki. 
    Mindez ellentétben van a 2012-ben elfogadott cseh kiviteli stratégiával, amely célul tűzte ki, hogy 2020-ig csökkenteni kell az EU-ba irányuló cseh export részesedését a cseh kivitel egészében - jegyezte meg a statisztikai hivatal. 
    Az idei első fél évben az unión kívüli országokba irányuló cseh export 2,7 százalékkal csökkent, ezen belül Ázsiába kilenc százalékkal, Észak-Amerikába pedig 2,3 százalékkal mérséklődött a kivitel. 
    Nőtt viszont az Észak-Afrikába irányuló kivitel, legnagyobb mértékben, 89 százalékkal Algériába, értéke elérte a 2,19 milliárd koronát. Több mint 30 százalékkal emelkedett az Írországba, Fehéroroszországba, Egyiptomba és Szingapúrba irányuló cseh export.
    A cseh Gazdasági Kamara szerint szükséges lenne a kivitel diverzifikációjára, mert az EU-tól való túlságos függőség a jövőben komoly problémákat okozhat, s az EU bármiféle gazdasági problémáit Csehország is megérzi


Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ