RSS Feed

A legjobb külföldi film díját kapta az 1945

Szombat szerkesztősége - 2018. 08. 10. 13:00:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A legjobb külföldi film díját kapta az 1945

Az 1945 a legjobb külföldi film díját nyerte el Michael Moore Traverse City Filmfesztiválján az Egyesült Államokban, Michigan-ben. Versenyben volt többek között az Oscar-díjas Egy fantasztikus nő és az Oscar-jelölt A négyzet.

Michael Moore, a fesztivál alapítója és zsűrielnöke személyesen adta át a díjat Török Ferencnek (képünkön), az 1945 rendezőjének, akinek filmje rendkívül erős mezőnyben versenyzett, közel 20 külföldi film között. A fesztiválon összesen 103 játékfilm szerepelt.

A legjobb filmnek járó alapítói nagydíjat Wim Wenders kapta “Pope Francis: A Man of His Word” című dokumentumfilmjéért, Jane Fondának pedig életműdíjat adtak át.

Az 1945 című történelmi film Szántó T. Gábor elbeszélésből készült. A film forgatókönyvét az író a rendező közreműködésével írta, operatőr Ragályi Elemér, a látványtervező Rajk László, a zeneszerző Szemző Tibor, a hangmester Zányi Tamás, a vágó Barsi Béla volt.


Részlet az 1945-ből

A produkció, mely a Katapultfilm gyártásában, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült, 1945 augusztusának egyetlen napját idézi fel egy kelet-magyarországi faluban, amely a jegyző fiának az esküvőjére készül, s ahol két holokauszttúlélő jelenik meg.

A fontosabb szerepekben Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter látható.

Az 1945-nek negyvenezer nézője volt Magyarországon, húsz nemzetközi fesztiváldíjat nyert, és több mint harminc országban látható már, illetve mutatják be a közeljövőben.


Fotó: Szombat
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ