RSS Feed

Világsztárokkal látható a Rigoletto

mti - 2018. 08. 05. 8:20:41 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Világsztárokkal látható a Rigoletto

Világsztárokkal látható Verdi Rigoletto című operája vasárnap a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a címszerepet Giuseppe Altomare olasz bariton, a mantovai herceg szerepét pedig Arturo Chacón-Cruz mexikói tenor alakítja - hangzott el az M5 kulturális csatorna Hétvégi Belépő című műsorában szombaton.

    A Budapesti Nyári Fesztivál kiemelt operabemutatójaként látható mű a meghasonlottság és az önfeláldozás tragédiájáról szól. Giuseppe Verdi operájának főszerepében Giuseppe Altomare látható, aki már tíz éve játssza Rigoletto szerepét. A cinikus udvari bohóc a nőfaló mantovai herceg kegyence, és az éppen az ő lányát szemeli ki. A cselekmény Szinetár Miklós és Harangi Mária rendezésében bontakozik ki, igazi barokk légkört teremtve - közölték a műsorban.
    Harangi Mária hangsúlyozta, a műben nemcsak a romantikus világ problémája jelenik meg, hiszen a mai napig sokaknak okoz fejtörést, hogyan őrizzék meg emberségüket egy fenekestül felfordult, értékvesztett világban.
    Az előadásban, amelyet pénteken láthatott először a közönség, a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara is közreműködik.
    Mint elhangzott, a Gilda szerepét megformáló Szemere Zita 2013-ban ezzel a darabbal debütált. "Nagyon ritka az, amikor egy ennyire tiszta karakterrel találkozunk, amikor teljesen lecsupaszítva, csak önmagunkat kell átadnunk a közönségnek is" - fogalmazott.
    Giuseppe Altomare kiemelte, hogy Rigoletto az egyik legnehezebb szerep, több okból is. Mint mondta, erős technikai kontrollra van szükség ahhoz, hogy az egész operát végig tudja vinni az énekes, hiszen a drámai részben egyre több energiára van szükség. Ugyanakkor a szerep pszichológiai részét is kontrollálni kell - tette hozzá az olasz bariton, jelezve, hogy a szerep nem ad lehetőséget az éneklés és a játék különválasztására.
    Kitért arra, ahogy visszajelzést kaptak a közönségtől, az energia a színpadon is nőtt, a végén pedig ováció fogadta őket. 
    A mantovai herceg szerepében hallható Arturo Chacón-Cruz úgy fogalmazott: "csodálatos előadás volt, csodálatos volt a közönség, és érezhető volt, ahogy a feszültség nőtt, egészen a fináléig". 
    Szerepéről elmondta, hogy egy rosszfiúról van szó, aki azonban sármos és kedves. A mexikói operaénekes arról beszélt, hogy nem szabad gonoszkodnia a szerepben, hanem úgy kell előadni, mintha semmi rosszat nem tenne, hiszen a herceg bármit megtehet. Mint mondta, a herceg az egyik legnehezebb szerep Verdi repertoárjában, mivel mindig nagy energiával énekel, ugyanakkor könnyedén kell előadni.
    A rendezőkkel való közös munkáról szólva elmondta, hogy az operát tradicionális módon, néhány szürreális, művészibb megoldással állították színpadra.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ