RSS Feed

Úszó Eb: túlteljesíthet a magyar csapat

mti - 2018. 08. 02. 17:00:40 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Úszó Eb: túlteljesíthet a magyar csapat

Pénteken kezdődnek Glasgow-ban a multisport Európa-bajnokság úszóversenyei: Sós Csaba szövetségi kapitány előzetesen tíz érem, köztük több mint egy arany megszerzését tűzte ki célul, ugyanakkor jó esély van rá hogy ezt túlteljesítik majd a válogatott versenyzők.

 Két évvel ezelőtt, Londonban, a riói olimpiát nem sokkal megelőző kontinensviadalon tíz elsőséget gyűjtöttek a magyarok, ezzel a valaha volt legeredményesebb Eb-szereplést produkálták. Az akkori legjobbak most is jó esélyekkel ugranak medencébe, sőt, csatlakozott hozzájuk néhány fiatal tehetség is.
    A brit főváros éremhalmozói közül vélhetően Hosszú Katinkának kell majd kevesebb medállal beérnie, a háromszoros olimpiai bajnok ugyanis fél évet kihagyott, ráadásul magánéleti problémái miatt már nem férje, Shane Tusup készíti fel. A kontinensviadal előtt az Egyesült Államokban korábbi edzőjével, Dave Salóval tréningezett, az Eb-n azonban már a Svájcból hazatért Petrov Árpád segíti. A 29 éves Hosszú végül 200 méter vegyesen, valamint 100 és 200 méter háton indul egyéniben, 400 méter vegyesen viszont - ahol a szám egyeduralkodójának számított - új győztest avatnak.
    Kapás Boglárka két évvel ezelőtt a gyorsúszó számokban "tarolta le" a mezőnyt, idén már a pillangóba is belekóstol majd, "helyettese" jó eséllyel Késely Ajna lehet majd gyorson. A még mindig csak 16 éves versenyző Helsinkiben, a junior Európa-bajnokságon öt arannyal készült a felnőtt viadalra.
    A 32 éves Cseh László már Londonban is minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki szereplője volt, s most tovább gyarapíthatja éremgyűjteményét. Érdekesség, hogy Glasgow-ban elsősorban ifjú honfitársaival kell megküzdenie a pillangóspecialistává vált veteránnak: ebben az úszásnemben mellette ott lesz az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás, valamint a tavalyi budapesti világbajnokságon ezüstérmes Milák Kristóf, aki Helsinkiben "edzésből" négy aranyat nyert a juniorok között.
    Jó eséllyel megvédheti címét Verrasztó Dávid, aki tavaly, hazai környezetben egy fantasztikus vb-ezüsttel feledtette a riói kisiklását. A 29 éves úszó 400 méter vegyesen nemcsak sorozatban harmadszor lehet Európa legjobbja, hanem a valaha volt legidősebb győztese lehet a számnak. Ahogyan azt az európai szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, utóbbi plusz motivációt jelent neki, mint ahogyan az is, hogy Gregorio Paltrinierivel, az olaszok olimpiai bajnokával közösen készülhetett fel.
    Az eredmények alapján a budapesti vb-n nagy meglepetésre bronzérmes 4x100 méteres férfi gyorsváltó favoritként áll majd rajtkőre, s ahogyan egy évvel ezelőtt a Duna Arénában, úgy a nyitónapon most is az ő esetleges éremszerzésük adhat jó alaphangulatot a magyar versenyzőknek.    
    Az úszók Európa-bajnokságán 47 ország 645 versenyzője indul, az eseményről 120 újságíró tudósít, s 45 tv-társaság közvetít. 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ