RSS Feed

Zebraháború

Regös István - 2018. 08. 05. 8:03:08 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Zebraháború

Bocsánatot kérek a statisztikusoktól, de nagyon utálom a statisztikákat. Igen hosszú életemben megtanultam, hogy ugyanazokból az adatokból egymásnak teljesen ellentmondó statisztikákat lehet kihozni. Két nagy ember is nyilatkozott erről, az egyik egy Churchill nevű igen csak híres angol miniszterelnök, aki azt mondta: "Csak abban a statisztikában hiszek, amit én hamisítok." Churchillnél számomra sokkal fontosabb ember, az apám pedig azt mondta: "Azért undok egy statisztika, mert győztesnek hozza ki a vesztest." Példát is felhozott e mondás illusztrálására.

Íme, apám példája: bemegyünk ketten egy étterembe, rendelünk két szelet rántott húst, de mind a kettőt én eszem meg. A statisztika szerint azonban mindenkinek jutott egy. Olyasmi ez, mint a relativitás, egy szál haj a levesben sok, a fejen kevés. 

Egyetlen halálos baleset is szörnyű

Folyamatosan olvasom a bűnügyi statisztikákat, figyelem a közlekedési balesetek statisztikai adatait, és azt látom, hogy csökkenő tendenciát mutatnak. Igen ám, de ha csak a tévé híradókat nézzük, azt tapasztaljuk, hogy egyre több a közlekedési baleset. És ez valóban olyan, mint a levesben a haj. Mert egyetlen halálos baleset is szörnyű és nem csupán statisztikai adat. Évek óta szinte csodálom a rendőrségnek a balesetek csökkentése érdekében tett erőfeszítéseit. Az ORFK-OBB, azaz az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága  emberfeletti és minden elismerést megérdemelő módon végzi munkáját. Tagjai olyan szakemberek, akik nem úgy tekintenek a közlekedésre, hogy ahol közlekednek, ott baleset is történhet, hanem pontosan tudják, hogy a közlekedés önmagában nem eredendő oka a baleseteknek. A baleseteket zömmel valamilyen emberi mulasztás okozza. Próbálkoztak már sok mindennel. Készítettek például oktató, elriasztó, szívhez szóló filmeket, tartottak bemutatókat arról, miként lehet elkerülni a baleseteket. Igyekeznek olyan szinten együttműködni az igazságszolgáltatással, a jogalkotókkal, hogy tárgyalásaik eredményhez vezessenek és gépkocsivezetők, a gyalogosok is betartsák a közlekedési szabályokat.

Képtalálat a következÅ‘re: „zebrán gyalogosok”


Nem könnyű a szakemberek dolga

Vannak olyan döntések - fene tudja, hogyan születtek meg -, amelyek mintha a közlekedésbiztonság ellen dolgoznának. Szerintem, aki laikus vagyok és nem szakember, ilyen intézkedés például az, hogy egyirányú utcában a biciklisták a forgalommal szemben is mehetnek. Aki vezetett már autót az tudja, ha valamelyik kereszteződésben egyirányú utcában szemben fordul be hirtelen egy kerékpáros, annak az isten óvja meg az életét. Sajnos, ez a könnyítés épp azt okozta, hogy a biciklisek lassan csak azokat a szabályokat követik, amelyekhez kedvük van. És a gyalogosok is olykor keresztbe rohangálnak az úton, sokan arra is lusták, hogy legalább a zebráig elmenjenek. Azzal érvelnek, hogy semmilyen biztonságot nem ad a zebra az átkelésünkhöz, mert az autós úgy hajt keresztül a zebrán, hogy ha nem ugranak el előle őket is síkká lapítja. A napokban olvastam egy jelentést, láttam róla filmbeszámolót is, hogy egy négytagú családot, miként gázolt el egy szabálytanul vezető autós. És ugye, már kitalálták, hol történt mindez: egy zebrán. Büntetni lehet, de életeket vissza adni nem. 


Képtalálat a következÅ‘re: „zebrán gyalogosok”

Sziszifuszi munka kell

Született egy szenzációs kisfilm: a készenléti kommandós rendőrök másodperc alatt megszállnak egy zebrát, védő ruhában pajzsokkal, feltartóztatják az ezerrel érkező kocsikat, mert csak így lehet biztosítani, hogy a gyalogosok békében, épségben, biztonságban haladhassanak át egyik oldalról a másikra. Néha azonban úgy állítják be a közlekedési lámpát, hogy futóbajnok legyen a talpán, nemhogy idősebb ember, aki a zöld jelzésnél át tud jutni. Az ORFK-OBB maximális segítséget érdemel ahhoz, hogy megfelelő technikai, szakmai felszerelés és gárda álljon rendelkezésre, mert ez az egyetlen olyan szervezet, amelyik országosan működik és kiemelt feladata a közlekedés biztonságának elősegítése. Igen ahhoz, hogy csökkenjenek a balesetek sziszifuszi munka kell. És most úgy tűnik, folyamatos átalakulással egyre erősebb, képzettebb szakemberek indulnak harcba az emberi életért. Ennek a csapatnak a munkája tökéletesen kifejezi a rendőrségi szlogen tartalmát: Szolgálunk és védünk!

Képtalálat a következÅ‘re: „ORFK OBB”Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ