RSS Feed

Gitároshalál

Csontos Tibor - 2018. 08. 07. 8:57:41 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Gitároshalál

Huszonöt éve, hogy máig titokzatos körülmények között, motoros balesetben szörnyethalt az Edda együttes gitárosa, Kun Péter. A zenész halálával kapcsolatban az a pletyka is elterjedt, hogy cseppet sem véletlen körülményeknek lett az áldozata. Sokak szerint az akkori volt a legjobb Edda-formáció Slamovits István távozása után, ezt persze az együttes vezetője, Pataky Attila talán soha nem vallaná be. Mindemellett a tehetséges zenész az idén lenne ötven éves, és e két évforduló arra is emlékeztet, hogy máig nem tudni, valójában mi is történt.

1993. július 10-én hajnalban, Agárdon motoros balesetben szörnyethalt Kun Péter, az Edda tehetséges szólógitárosa. Egy nappal korábban kezdődött az Eddások III. Országos Találkozója, több ezren készültek az esti agárdi koncertekre is. Akkoriban még ezek a két-három napos rajongói táborok voltak a mai fesztiválok előhírnökei, az eddásoké volt a legnagyobb szám, de toborzott híveket vakációs együttlétre az Első Emelet és a Ladánybene 27 is. A sztárzenekarok különböző programokat, s persze koncerteket zsúfoltak ezekbe a napokba. 

Az agárdi baleset hírének nyomán a rádió bemondta, ne menjenek az eddások Agárdra, mert Kun Péter halálos balesete miatt elmarad az esti koncert. A hírre mégis sokan elindultak - immár zarándokútra - a baleset színhelyére. Az Edda-dobos Donászy Tibor és Kun Péter öccse, aki a táborban volt, Pusztaszabolcsra indult, hogy a szülőkkel közölje a hírt. Közben elterjedt, hogy Kun Pétert a székesfehérvári kórházba szállították, ezért több száz Edda-rajongó érkezett a kórház elé.

A zenekar a rendőrséggel hírzárlatban állapodott meg, arra hivatkozva, hogy a rajongók elkeseredése tragédiákhoz vezethet: a tábortól kétszáz méterre húzódott a vonatsín. Pataky még a szomorú  évforduló apropóján adott interjújában is megemlítette, hogy féltek néhány rajongó öngyilkossági kísérletétől, az erek felvágásától a közeli vasúti síntől. Joggal aggódhatott, hiszen az együttesének akkori rajongói fanatikusoknak számítottak, a jó színpadi kiállású, tehetséges gitáros, Kun Péter rendkívül népszerűnek számított és ott voltak a korábbi öngyilkossági kísérletek, melyeket tinédzserek követtek el az autóversenyző Kesjár Csaba, a szépségkirálynő Molnár Csilla sírjánál. 

Mindezek miatt egy teljes napig hazudni kellett a táborlakóknak. Pataky azt mondta nekik, Kun Péter megsérült, de felépülhet. Csak szombaton éjszaka mondták el az igazat. A huszonöt évvel ezelőtti tudósításokból sem derül ki, valójában mi történt. Annyi bizonyos, hogy az Edda agárdi szálláshelyén a billentyűs Gömöry Zsolt kislányának születését ünnepelték. Hajnali négy óra után Kun Péter közölte, tesz egy kört a motorjával és el is indult Budapest felé. Barátnője mintha megérzett volna valamit, megkérte az Edda egyik testőrjét, menjenek utána. Beültek az együttes mikrobuszába, s tíz perccel ezután bekövetkezett az ütközés. melynek körülményeit a nyilvánosság számára azóta is homály fedi. 

Az egyik rendőr azt nyilatkozta, hogy a nyomok alapján Kun Péter valószínűleg meg akart fordulni a motorjával, hogy visszainduljon Agárdra, ezért keresztbe állt az úton. A mikrobusz beviharzott a kanyarba, a testőr fékezett, de nem kerülhette el az ütközést. A gitáros azonnal meghalt. Kevéssel a tragédia után pletykák is szárnyra keltek, mi szerint a mikrobuszt vezető sofőr és Kun Péter viszonyát mérgezte, hogy Kun barátnője korábban a testőr-sofőrhöz tartozott, emiatt terjedhetett el, hogy nem véletlen baleset történt. Nem került nyilvánosságra a sofőr és az áldozat véralkohol szintje sem.  

A Kunosnak becézett Kun Pétert Százhalombattán temették el. Színpad formájú ravatalt alakítottak ki, virágokkal díszített Gibson-gitárral. A hangszórókból lírai Edda-dalok szóltak. A fekete Edda-pólós rajongókat elkülönítették a gyászoló családtól, az együttes tagjaitól. Az első sorból bekiabáltak a koporsónál álló Patakynak: " Mondd meg, Attila, hogy nincs benne Kunos!" A zenekarvezető a búcsúbeszédében arról beszélt, nincs felelőse a történteknek. Egyesek csodálkoztak, mások morogtak, a temetésen azt suttogták, nem a testőr gázolt.

Két héttel a tragédia után az Edda kegyeleti koncertet rendezett  a kecskédi kápolnánál, Kun Péter ott lépett fel először az Eddával. Helyét Alapi István vette át. Kun Péter édesapja - maga is zenész volt - azt üzente az Eddának, hogy nem szabad leállni. Pataky akkor elmondta, hogy az Edda mindig is hat tagú lesz. Fotó: IM
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ