RSS Feed

Dinnyebefőtt Erdélyből

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 07. 29. 12:11:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Dinnyebefőtt Erdélyből

Már Magyarországon is megvásárolható az a romániai Holnap Kulturális Egyesület gondozásában megjelent novella gyűjtemény, mely Karácsony Benő első világháború után született írásaiból nyújt át egy csokorral.

Karácsony Benő „Dinnyebefőtt” című kötete egyszerre áraszt magából derűt és méltóságot. S Trianon tragédiája után a szabadság szó is új értelmet kap Erdélyben. A nagyváradi  Holnap Kulturális Egyesület munkatársai joggal érezték kötelességüknek, hogy a magyar olvasókhoz is eljuttassák ezt a 234 oldalnyi irodalmi szöveget. Karcsúbb, nem békebeli időkbe kalauzol a kiadó másik újdonsága. Tóth Ágnes „A halál katlanában” című könyve a már elhunyt édesapa visszaemlékezéseit nyújtja át nekünk. „Második világháborús katonatörténet - apám, Papp Kálmán elbeszélése nyomán” - adja meg a 92 oldalas dolgozat témáját a főhös leánya. 

Majd így folytatja: „Alig múlt húsz esztendős a nagyváradi fiatalember, amikor 1941 januárjában besorozzák a magyar hadseregbe. Szilágysomlyón kap kiképzést, egy motorizált egység gépkocsivezetője lesz. Előbb a Délvidék visszafoglalásában vesz részt, majd egy Botond típusú ágyúvontatót vezetve védi a magyar hazát messze orosz földön, a Dnyeper partján- hamar átlátva e háború értelmetlenségét. Csodával határos szerencsével túléli az előrenyomulást és a tízezreket elpusztító visszavonulást... Budapestre érve elhatározza, három erdélyi társával együtt megszökik. A szovjet vonalakon is átjutva, a halállal többször szembenézve, többnyire gyalogszerrel, rongyosan, elcsigázottan, 1944 decemberében ér szülővárosába.”

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ