RSS Feed

Vécérend Szentendrén

Regös István - 2018. 07. 31. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vécérend Szentendrén

Azért sem mondom meg, hogy melyik vendéglátóhelyen történt meg az eset velem és velünk! Azért nem mondom meg, mert a jó hírű hely tekintélyét, évtizedek alatt kiharcolt hírnevét egy ilyen marhasággal nem akarom lerombolni. Az elmúlt napokban Szentendre városába látogattunk olasz barátainkkal. A házaspár egyik fele, a hölgy, magyar, a férj olasz. Mindkettőjüknek nagyon elit munkahelyük van a Vatikánban.

Annyira tetszett nekik Szentendre, különösen az olasz félnek, hogy elhatározták, ahányszor Magyarországra látogatnak, legalább egyszer elmennek Szentendrére is.

Ékkő

És itt tegyünk egy kis kitérőt, mielőtt részletesen elmesélném, mi is esett meg velünk azon a bizonyos napon! Szentendréről nem írhatunk rosszat, némi cinizmussal megjegyezhetem, a város újságírói védelmem alatt áll. Na persze, kérdezhetik, hogyan is védhetné meg egy egyszerű újságíró a várost? Ráadásul Szentendrének nincs is szüksége védelemre. Egy kis ékkő a Dunakanyarban és nagyon ügyes vezetéssel évről-évre szebb, rendezettebb és télen-nyáron eseményekkel várja a turistákat. Az már csak hab a tortán, hogy bőségesen, gomba módra szaporodnak a kisebb és nagyobb éttermek, cukrászdák, fagylaltozók, össze sem lehet hasonlítani az évtizeddel ezelőtti Szentendrével. És különben is kijelentem, szeretem ezt a kisvárost!


Megizzadtunk

Ezen az említett, különleges napon is harmincöt fok Celsiusban, betértünk az egyik vendéglátóhelyre, aminek a nevét most sem árulom el, hogy kis társaságommal egy kis sütit kóstoljunk a finom kávéhoz, és ahogyan az orvos javasolta, sok vizet igyunk. Na, már most, ugye, tudjuk, ha sok vizet iszunk, hát bizony, az valahogy el akar távozni a szervezetből. Előbb-utóbb ezért ki-ki veséje szerint, egyszer-kétszer-háromszor meglátogatja a mosdónak nevezett, illemhelynek szelídített nevű helyiséget, ahol az első meglepetés ért bennünket. Az egyik hölgyvendég, a sok víz és kávé hatásaként, gyorsvonati sebességgel közelítette meg a fentebb említett helyet, ámde nem tudott bejutni, mert egy forgókerék megállította és kis tábla tájékoztatta, hogy dobjon be kétszáz forintot az automatába, mert csak akkor engedi be, nevezzük magyarul, a vécére. A hölgy visszarohant az asztalhoz, kapkodva kibányászott kétszáz forintot a táskájából, és uzsgyi, visszarohant. 


Elég hülye rend

Miután visszajött, ahelyett hogy sajnáltuk volna, mert megúszta, kacarásztunk szegényke elszenvedett kínjain. Mert ismerjük el, mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, amikor nagy lelkesen megörültünk, hogy végre találtunk egy vécét, de annak a vécének az ajtaja zárva volt. Ugye, elég kellemetlen emlék? Természetesen szóvá tettük, a nagyon udvarias felszolgáló hölgy pedig elnézést kért, hogy elfelejtett bennünket tájékoztatni a vécéhasználat új rendjéről. Vagyis a vendég, ha használja a mosdót, kap egy kupont az automatából, amit a vendéglátóhely beszámít a számla összegébe. Vagyis, ha ketten például két kávét isznak, ami mondjuk, ezer forint és mind a ketten kétszer-kétszer használják a mosdót, akkor nyolcszáz forint a vécéhasználat és az új rend szerint csak kétszáz forintot kell fizetniük a kávéért. Hoppá!


A szükség törvényt bont

Az egész világon közismert, hogy ha a turistákra rájön a szükség, betérnek az első vendéglátóhelyre, ahol általában nem állják útjukat, de mindenütt látható és olvasható a tájékoztató szöveg, miszerint a vécé csak a hely vendégeinek díjmentes. Ők nem gyűjtenek kupont és nem számolják be a fogyasztásba, mert az amúgy is benne foglaltatik. Azért érdemes elgondolkodni, hogy amikor a vendég egy elegáns kávéházban fizet, és azt mondja: Volt egy kávém, és két vécém! A még ügyesebbek összegyűjtik a fel nem használt kuponokat a mosdó előtt és az a vicces helyzet fordulhat elő, hogy több a vécékupon összege, mint a fogyasztásé. Hát ez az a történet, ami velünk megesett és kíváncsian várjuk, mikor döbben rá némely vendéglátóhely kedvenc Szentendrémen, hogy az ilyen dolgok bizony elűzik a vendégeket. Addig is megmarad Szentendre kedvenc turisztikai célpontomnak. 


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ