RSS Feed

A hetvenkedő polgármester

MIX Magazin - 2018. 07. 29. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A hetvenkedő polgármester

Talán nem tévedünk nagyot, ha azt gondoljuk, hogy a hetvenedik születésnapját ünneplő Dorogi Sándor, aki harminc éve él Balatonszárszón és nyolcadik éve a település polgármestere, soha nem felejti el, honnan indult. A keleti végekről, Nyíracsádról, ahonnan bárhová is vitte sorsa, a kis közösség értékteremtő képességét, a közösségi létért való folyamatos tenni akarást is belezsúfolta poggyászába.

A közösség, az összefogás akkor is kulcsszóként szerepelt a szótárában, amikor már a nyugati végekhez közel polgármesterként küzdötte fel Balatonszárszót a magyar tenger déli partjának toplistájára. Tengernyi ötlettel, kreativitással, nemzedékek összehozásának köszönhetően is a szárszói közösség kimunkálásával és persze menedzseri hittel, elszántsággal. Az üzletemberként is helytálló Dorogi Sándor bőségesen kamatoztatta abbéli képességét, hogy helyzeteket ismerjen fel és lehetőségeket használjon ki – mindezt azért, hogy még vonzóbbá és elismerésre méltóbbá tegye Balatonszárszót. Mindennek köszönhetően is úgy tűnik fel, hogy mértékadó és talán sokak számára mintát jelentő település partját simogatják már a balatoni hullámok.

A polgármester itt valóban a polgárok mestere, aki úgy véli, polgármesternek lenni szolgálat. A köz szolgálata. Ezt ismerték fel és ismerik el az ősszárszóiak és a itteni üdülőtulajdonosok, a nyaralásaikat rendre ide költöztető szezonszárszóiak is.  Mostanában kezd belopózni szóhasználatunkba az „okos város”, az „okos falu” kifejezés, amely egyszerre foglalata az emberközpontúságnak, a fenntarthatóságnak, az élhetőségnek, az otthonosságnak. Mindezzel már egyre inkább jellemezhető Balatonszárszó is, hiszen Szárszó jó ideje „okos település”. Ez a gondozott település pontosan olyan, mint egy otthonos kisváros. Mely otthonosságot a polgármesternek természetesen nem egyedül, hanem a település lakóival, a képviselőtestülettel együtt sikerült megteremtenie.

A születésnapi köszöntő műfaja rendszerint a magánélet kulisszáit nyitja meg, ám a kézilabdasport elkötelezettjének is számító Dorogi Sándor polgármesteri teljesítménye felülírja e műfaj szabályát. A hetven évéből eddig harmincat Balatonszárszót leélő ünnepelt magán- és közélete összeolvadt „szárszóéletté”. Nem véletlen, hogy az ő hetvenedik születésnapján azt is köszöntjük, amit hangsúlyozottan közösen munkatársaival, a szárszói polgárokkal, a civil szervezetekkel ide varázsolt. Pezsgővé, eseménydússá, kulturális centrummá tette, „felébresztette” egynyári Csipkerózsika-álmából a települést, amely évszaktól függetlenül is ontja a hívogató kulturális rendezvényeket. Persze, nem csoda, hiszen Dorogi Sándornak igazi terepe a kultúra, benne a hétköznapok kultúrájával, utóbbi egyik jele például, hogy a szárszói szabadstrandok közönségdíjasok lettek. Ő az, aki a helyi idegenforgalmi vállalkozók helyett vendégvárókat emleget, mondván, ők találkoznak először a vendéggel. Akik közül ezreket vonz a felújított József Attila Múzeum, van Vers utca, járt erre Versvonat is, megnyílt a Csukás István Színház, sok más mellett szerveznek fesztivált lecsónak, csokoládénak, sárkánynak, szüretnek és még sorolhatnánk.  S ha még számba vennénk, milyen turisztikai és gazdasági fejlesztésekről álmodik a hetven éves ünnepelt, Balatonszárszó szinonimája idővel az örömünnep kifejezés lesz.

Lehet ennél jobb Balatonzárszó?


Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ