RSS Feed

A lovakkal beszélgetni tilos!

Csontos Tibor - 2018. 07. 26. 8:00:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A lovakkal beszélgetni tilos!

Ezt írta ki egyszer az istállójára. Csak ő beszélgethetett velük. Arról pedig miniszteriális papírja volt, hogy Koncz Gábor az ország bármely területén tarthat lovat a megfelelő higiénés körülmények között. A Kossuth-díjas színész a napokban ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, mely alkalomból szülővárosának, Mezőkeresztesnek a központjában felavatták életnagyságú szobrát, vagy inkább emlékművét. Tiszteletből, elismerésből. Vitatható gesztus, méltatlankodó, ironikus visszhangok is kísérték. A szobor annak ellenére legyen a városvezetés és a színjátékos ügye, hogy köztéri alkotásról van szó.

Mert hiszen  elmélkedhetnénk azon, ildomos-e élő személynek szobrot, emlékművet állítani és kell-e ilyesfajta lokálpatrióta buzgósággal övezni elmúlt évtizedek méltán népszerű színészét, akit talán kellemetlenül is érinthetett az, ahogyan néhol tálalták a szoborállítást és annak körülményeit. Ám lehet, hogy mindez ünneprontásnak tűnne. Számunkra ezúttal fontosabb, hogy a magyar színészet e vagabundjának születésnapjáról ne az emlékmű apropóján írjunk. 

A vagabund gyakran megemlítette, hogy ha nem vették volna fel színésznek, építésznek megy. Nem véletlen, hogy mindhárom házát maga tervezte. Az elsőt Gödön, a Duna-parton, ablakait, ajtóit ő készítette a telken kivágott égerfákból, még úszómedencét is odaálmodott, akkoriban a fél Vígszínház nála nyaralt. Dunakeszin már átriumos, jurtára emlékeztető házat épített, a kupolás házon üveg van, s az ágyát úgy helyezte el, hogy a hasára süssön a nap... Ehhez a házhoz már istállót is felhúzott. Házának kézzel faragott bútorait még Rotschild asszonytól vette, sosem tudott pozdorja bútorok között létezni. S ott van a kőfotele is, melyet barátja, a mezőkeresztesi emlékművet  és a színész szüleinek sírkövét is készítő Király Róbert szobrász faragott, s melybe a házigazdán kívül senki sem ülhetett. 

A Mezőkeresztesen született Koncz Gábor hiába volt több filmfőszerepes főiskolás, nyáron jött a távirat az otthoniaktól: " Fiam, a jövő héten gyere haza, mert aratunk!" Az édesapja ebből soha nem engedett, azt mondta, a búza az élet, az fontosabb mindennél. Miközben akkori gázsija töredékéből kifizethette volna, hogy mások learassanak, de soha nem akart kibújni a munka alól, nehogy azt gondolja az édesapja, hogy a fia naplopó. Egyébként is orvosnak, papnak, tanítónak gondolta el a fiát, az édesanyja pedig állomásfőnöknek szánta volna. A Miskolcon középiskolás Koncz Gábor azonban minden darabot megnézett az ottani teátrumban, az otthonról kapott házizsírt eladta és abból a pénzből vett magának színházjegyet. Akkoriban Nagy Attila, Galambos Erzsi, Őze Lajos, Szirtes Ádám léptek ott színre, ők látták Konczot egy diákszínházban és ösztönözték, hogy jelentkezzen a színművészeti főiskolára. 

Ezekről is írt a hetvenedik születésnapjára megjelent Kaszkadőr nélkül című önéletrajzában. Amelyben azt is elárulta, hogy a szülei soha nem tudták elfogadni, ha rossz fiúkat játszott a filmekben, a színpadon. Édesanyja egyszer azt mondta: Fiam, mi nem erre neveltünk téged, ha nem tudod eldönteni, megfelelő-e a szerep neked, küldd el nekünk a szerepkönyvet, hogy a család elolvassa! Majd mi eldöntjük!"

A majd' 500 szerepet, 300 filmszerepet maga mögött tudó színművész máig a közkedvelt színjátékosok közé tartozik. Mindig vagány volt, miként vagány figurák sokaságát is alakította, csibészes mosolya, közvetlensége, sportos életmódja ("A Koncz családba csak az kerülhet be, aki tud lovagolni, vízisízni..."), szókimondása ugyanúgy hozzájárult népszerűségéhez, mint szín- és filmjátszásai. Melyekre máig büszke, miként a lányaira, unokáira,s persze a szép lovaira, a házaira. Mindig az élet tejfölét szerette enni, nem a savóját. 

Fotó: eszak.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ