RSS Feed

Mert ez csak tánczene

Dalia László - 2018. 07. 25. 8:00:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mert ez csak tánczene

Sose tudjuk meg, hogy az utóbbi harminc évben, mire vitték volna magyar énekesek, zenekarok, ha találnak egy jó menedzsert. Az is lehet, hogy akkor is itt toporognának. (Undergroundban ugyan nem vagyunk rosszak, de az csak itthon él meg.) Sajnos, úgy tűnik, csak a hatvanas-hetvenes években volt erre igazán esélyünk, de akkor meg a rendszer nem engedte, hogy a legjobbjaink kifuthassák magukat.

Régi történeteket idézhetek napestig, hogy az Omega rendesen befuthatott volna a Gyöngyhajú lánnyal, ha nem térnek haza Londonból, vagy később a mallorcai fesztiválról, vagy ha az LGT nem jön haza egy vidéki koncert kedvéért az USA-ból, s a Taurusnak is lett volna esélye, ha Erdős Péter nem szedi szét a zenekart. És ne feledkezzünk el a Neotonról sem, amely ugyancsak közel állt a világhírhez. Ellenben, mióta szabad világ van, több tucatnyi új magyar sztár született, de egyikük sem sokra vitte határon túl. Világútlevelük van, csak valami más hiányzik. Az énekesek és a zenekarok is könnyűnek találtatnak, s egyesek szerint már a hangszeres tudásukkal is baj van, nemcsak a hangjukkal és még mindig küszködnek az angol nyelvvel.

Igaz, a hírek sem arról szólnak, hogy micsoda bravúrt mutatnak be a színpadon, milyen hihetetlen dalok születnek. Hogyisne, akkor már aligha lehetne rendszeresen színpadon az Edda, Neoton, Apostol vagy Demjén Rózsi. Ők a régi dalaikkal még mindig verik a mai mezőnyt, s  több meghívást kapnak, mint a mai sztárok többsége. A láthatáron sincs olyan zeneszerző, mint Presser és Szörényi, vagy olyan szövegíró, mint Adamis, Bródy vagy Hobó.Egy felmérést, tanulmányt, vagy többet is megérne, hogy miért ilyen gyenge a mai magyar rock és pop. 

Ez a magyar focihoz kísértetiesen hasonlító helyzet már csak azért is érthetetlen, mert a külsőségekben minden rendben van. Ma már előbb telefonvégre kapom Kovács Katit vagy Bródyt, mint a celeb énekeseket. Az utóbbiaknak ugyanis menedzserük, sőt menedzsmentjük van és eldöntik, hogy egyáltalán telefonhoz jöhet-e az újkori sztár. A sajtó pedig falaz, sőt udvarol nekik, s közli a menedzsmentek által kiadott hülyeségeket. Most éppen Tóth Gabiról olvasok, aki forrónadrágban és hasvillantó topban fényképezkedett a Szent Péter téren. A Vatikánba természetesen nem lehet strandöltözékben bemenni, de ezt az énekesnő is jól tudja, legalább is a menedzsmentje azt találta közölni a Borssal, hogy „Gabi vallásos nevelést kapott, gyerekkorában minden héten járt templomba, tisztában van azzal, hogyan kell felöltözni egy szent helyen.” Nagyszerű, de hogy jelent volna meg a Vatikán főterén a mi Tóth Gabink, ha nem kapott volna időben vallásos nevelést?


Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ