RSS Feed

A Tisza-tó kapuja

Dalia László - 2018. 07. 22. 8:00:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Tisza-tó kapuja

A Tisza-tó kapujának mondják Poroszlót, a hajdani poros falut, amelynek ma sincs 3 ezer lakója, de az utóbbi hat évben szárnyakat kapott. A polgármestertől tudom, hogy sok városi ember költözik Poroszlóra és a környékre, miután nyugdíjba vonult, hogy élvezze a természetet és a csendet. S ha úgy tetszik, Poroszló az egyik leggazdagabb magyar falu,hiszen övék az Ökocentrum, a Tisza-tó legnagyobb attrakciója.

A Tisza-tó köszöni szépen, jól van, csak Poroszlón egy szabad strand és négy kikötő várja a vendégeket és a polgármester szerint, ha megdupláznák az apartmanok számát, az is kevés lenne. A vidék pedig, akár a tó partján, akár a csónakból nézzük, megejtő. Nádi madarak,valamint  egerészölyvek, kárókatonák, sirályok és hattyúk fészkelnek és a horgászok is paradicsomról beszélnek, miután csuka, harcsa, kárász, balin és busa úszkál a vizében. A gáton lehet biciklizni, s lovagolni és kocsikázni. Majd minden hétvégén fesztiváloznak a helybeliek, a kakasszépség versenytől a halászlé főző versenyig, a fogathajtó vetélkedéstől a csöröge fesztiválig itt nem lehet megállni.

A legnagyobb attrakció természetesen az Ökocentrum, amely a tiszai élővilág javát bemutatja a nagyközönségnek és mellesleg Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszere egymillió literes térfogatával és 7 hektáros parkjával. Hasonló sincs, vagyis ez technikai bravúr is,ahogy Kiss János igazgatótól megtudom. Idén minden eddigi rekordot megdöntenek, hiszen már látszik, hogy több, mint 210 ezer látogatójuk lesz. És miután nonprofit szervezet, a község nem veszi ki a nyereséget, hanem, mind visszaforgatják. Így évről évre épül és szépül, s már megvan a következő terv, egy újabb ezer négyzetméteres akváriumegyüttes, amit alagút kötne össze a mostanival. 

Ismerem a poroszlói községházát, s mintha mit sem változott volna negyven éve, kopott a tapéta, régiek a bútorok és a polgármester is immár 24 éve vezeti a falut. Nem is kérdezem, miért nem újítja fel, mert tudom a választ, fontosabb dolgokra kell a pénz. És tényleg, nem sok kisközség van az országban, amelynek egy 2.2 milliárdos Ökoháza van, amelynek a csodájára járnak. sokan le akarták beszélni a polgármestert, hogy csődbe viszi a falut, öngyilkosság ekkora vállalkozásba fogni, de ő mindenkinek azt mondta, hogy nem öt évre kell tervezni, s különben is, ha egyszer megépül, ezt nem tolhatja el senki. 

A nagy poroszlói álom egy termálfürdő komplexum, ahol a szállodától az üvegházakig, mindent a geotermikus energia fűtene. A 20 hektáros ingatlan megvan, 10 milliárdos befektető kéne, s miután az M3-as autópályától Poroszló mindössze 15 percnyi járásra (autózásra) fekszik, nem elképzelhetetlen. A polgármester egy ideje már tárgyal egy portugál-spanyol befektető csoporttal. Ha tető alá hozná a terveket, Poroszlónak a következő száz évben semmire sem lenne gondja.És ahogy a polgármestert ismerem, nem nyugszik, míg ez a másik álom kővé nem válik..

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ