RSS Feed

Trabant, turmixgép, fal

Mogyorósi Géza - 2018. 08. 01. 8:00:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Trabant, turmixgép, fal

"Jó napot kívánok, érdeklődni szeretnék, hogy az NDK turmixgép, a leszedhető ajtajú, megérkezett-e már?" - hangzott Kern András legendás telefonos tréfája. Még évtizedek múltán is elröhögöm magam.A keleti tábor mini Szovjetuniójában, a Német Demokratikus (Kuss!) Köztársaságban a hetvenes évek legelején jártam először. Azelőtt nem voltam még külföldön, s nagyon élveztem az autós túrát.

 "Dalolt" a Führer sztrádája apám Nagypolskijának kerekei alatt. Aztán persze mi is vettünk a konyhánkba egy baromi nehéz turmixgépet az Alexon. Itt-ott még háborús rom és sokkal több rokkant, mint Pesten - állapítottam meg kissrácként Kelet-Berlinben barangolva szüleimmel, tesvéremmel. A vadonatúj tévétorony tövében az Alexanderplatzon modern arcát mutatta a hatalomváltásra készülődő "Hauptstadt": világóra, szökőkút, miniszoknyás csajok. Arról, hogy Walter Ulbricht elvtársat perceken belül nyugdíjazzák, s tőle Erich Honecker veszi át a szolgálati Citroën, Volvo, Volga (stb.) slusszkulcsát gyerekfejjel éppúgy nem tudtam, mint az anno már egy évtizede felhúzott falról.

"Ulbricht életének leghőbb álma volt egy szovjet állam megteremtése Németországban" - fogalmazott a 21. század elején megjelent könyvében Mario Frank. Az NDK-ban felnevelkedett jogász hosszú ideje gyűjtögeti a politkussal kapcsolatos dokumentumokat. Moszkvában is belepillanthatott a Kommunista Internacionálé közelmúltig titkosként kezelt aktáiba. A "Walter Ulbricht - Egy német biográfia" című kötet árnyalt képet rajzol a keletnémet proletáriátus diktatúrájáról, "ahol a diktátori szerepet - így Frank szellemesen - Ulbricht magára osztotta".

A 45 esztendeje elhunyt főkommunista "szocialista védőfala" 1961 augusztusától bő 28 évig osztotta ketté Berlint. S ennyi idő telt el azóta, hogy '89 novemberében - a szemem láttára! - megrepedt a "Mauer". {Pár könyvemben megénekeltem ezt, szóval ugorhatunk.} Majd 1990 nyarán szociális, gazdasági, pénzügyi unióra lépett egymással a bonni köztársaság és a DDR. Ez egész konkrétan a keletnémet márka "megkeményedését" hozta. Nem gondoltam volna akkoriban, hogy hamarosan a DM-nek is búcsút intünk... A harmadik évezred elején jött az euró. De ne szaldjunk ennyire előre, hiszen volt még egy történelmi pillanat 1990 októberében. Hivatalosan újraegyesült Németország. Ami valójában azt jelentette, hogy az NDK beolvadt az NSZK-ba. A leszedhető ajtajú turmixgépek a kukába vándoroltak, a Trabantok a roncstelepre, Walter Ulbricht utódja, Erich Honecker pedig dél-amerikai emigrációban hunyt el. Végleg lezárult egy korszak Európa szívében!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ