RSS Feed

A horvát ezüst sötét oldala

Dalia László - 2018. 07. 19. 8:00:41 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A horvát ezüst sötét oldala

A horvátok önfeledten ünnepelték Modricékat, 550 ezer ember várta őket Zágrábban, s több óráig buszoztak a városban, hogy mindenki láthassa őket. Modric egy beteg kisfiút is felemelt maga mellé és végig fogta a kezét, de nagyobb hírértéke volt annak, hogy velük volt a buszon Marko Perkovic énekes, a Thomson együttes frontembere, aki több országból ki van tiltva ultranacionalista nézetei miatt.

A horvát focit, s annak legerősebb bástyáját, a Dinamo Zágrábot a korrupció kíséri, ám hiába ítélték el a klub elnökét, ott lehetett a moszkvai VIP-páholyban. Ez már árnyékot vetett a fiúk világbajnoki szereplésére, de néhány napig hallgattak a múzsák, hogy ne zavarják meg az ünnepi hangulatot. Ám a zavar ott volt az erőben, s a buszos felvonulás már rendesen bekavart. Rakitic ugyanis nem egy beteg kisfiút ölelgetett,. hanem egy usztasákat éltető énekest, s együtt dalolásztak, sőt a Barcelona játékosa feltette a közös képüket a saját oldalára és királynak nevezte Perkovicot. Mi ez ahhoz képest, hogy Djokovicot megszólták a szerbek, mert a horvátoknak drukkolt a döntőben?

Persze, a focistákat nem az eszükért szeretjük, lásd Gündogan és Özil esetét Erdogan török elnökkel, de azért mégis. Miközben Zágrábban amerikaiak, ausztrálok, csehek, magyarok együtt drukkoltak a döntő alatt a horvátoknak, Rakitic és néhány társa ultranacionalista dalokat énekelt a buszon. S ezen mit sem változtat, hogy egy gyors felmérés szerint a horvátok 65 százaléka elutasítja a válogatott játékosok viselkedését. S ezek után nagy kérdés, mennyit ér a FIFA antirasszista reklámfilmje, ha néhány szereplő maga sem tartja ahhoz magát. És így keseredik meg a horvát diadal, így veszíti el értékét az ezüstérem is, amiért pedig a pályán megharcoltak.

Mi ezúttal sem rúgtunk labdába, de azért odapörköltek legjobbjaink,hogy mindenki tudja, mi az Orbán-program, milyen eszmék járják mifelénk.  Bencsik András, a kormány kiemelt publicistája egyetlen mondatban kifejezte, hogy túl sok feketét látott a francia csapatban.  „Ne búsulj Horvátország! A franciákat megvertétek volna.” Hollik István szóvivő sem maradt el ostobaságban. A „világbajnoki döntőnek Európa jövője szempontjából is fontos üzenete lehet, hiszen egy bevándorlóország játszik egy nemzeti identitására büszke, keresztény országgal. Már csak ezért is hajrá Horvátország!" 

Ha van egy kis szerencsénk, a világsajtó nem kapja fel ezt a két ordenáré baromságot, amely persze talán csak kötelező futam lehetett Orbán ama mondatára, miszerint "a horvát foci a mi kutyánk kölyke". Igaz, rossz, aki rosszra gondol, a magyar miniszterelnök kizárólag a fociról beszélt. És egy sportsületlenség nem mérhető a rasszista üzenetekkel.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ