RSS Feed

Lapsirató

Mogyorósi Géza - 2018. 07. 24. 8:00:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Lapsirató

1990 nyarán indult Budapesten egy friss újság – ez Aczél Endre kolléga júliusi halála kapcsán jutott eszembe. Hiszen Bandi volt anno Szücs Gábor mellett a Kurír társ-főszerkesztője. Próbacikk küldése után repültem haza Berlinből, hogy megbeszéljem majdani tudósítói munkám részleteit.

Akkor, éppen 28 esztendeje egyetlen alkalommal találkoztam személyesen a magyar külpolitikai újságírás (és rengeteg más műfaj) meghatározó alakjával, Aczél Endrével. Pedig előbb, de főleg utóbb számos szerkesztőségben dolgoztunk „közösen”. Ő is volt az Esti Hírlapnál, ahol Réti Ervin (nekem anno „bácsi”) nyírbálta-csiszolta-bírálta legelső nyugat-berlini tudósításaimat. Abban a remek bulvárújságban megjelenni, amit gimnazista rikkancsként a Moszkva téren, a Váci utcában árusítottam, már-már zsurnaliszta karriert sejtetett. Ma már se Esti Hírlap, se Kurír. És régen lehúzta a rolót a Reform magazin is, melyben szintén párhuzamosan publikáltunk Bandival.

Innen üdvözlöm Jolsvai Andrást! Aki a 168 Órában szerkesztette, viselte gondját Németországból küldött írásaimnak a 90-es évek végétől. Különösen megtisztelő volt, ha egy lapszámban szerepeltem a szakma (egyik) koronázatlan királyával, Aczél kollégával. S ha már ember- és lapsiratásba kezdtem megjegyzem, hogy a szintén megszüntetett Népszabadságban is sokunk legszívesebben Bandi szellemes, alapos elemzéseit olvastuk. Bár a Népszabiban sohasem publikáltam, elszomorított amikor eltűntek kedvelt szerzőm remek anyagai. Nélküle már nem volt ugyanaz az újság, ami 2016 őszén maga is lapátra került.

Örömmel fedeztem fel az utóbbi időben, hogy a Népszava hasábjain - ahová a 21. század elején magam is sok berlini tudósítást küldtem Gyémánt Mariannak (kézcsók!) - újfent találkozhattunk Aczél Endre egy-egy nívós írásával. Nos, most ennek is vége. Miként kimúlt/kimulasztották 2018-ban a Magyar Nemzetet és a Heti Választ is. Az persze nem vígasz, hogy világszerte az a trend, hogy az olvasók zöme már nem a nyomtatott sajtóból tájékozódik. Charlie Chaplin zseniális filmjének címe jut eszembe: „Modern idők”.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ