RSS Feed

Európa vakációzik

Mogyorósi Géza - 2018. 07. 18. 8:00:27 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Európa vakációzik

A sztrádadugók, reptéri sztrájkok, vonatkésések azt jelzik, hogy így júliusban az öreg kontinens szabadságra ment. Ilyenkor a 3,7 milliós Berlinben is könnyű parkolóhelyet találni, szinte "kiürült" az EU legnépesebb tagállama.

Pedig a világjáró németek a metropoliszok közül belföldön a fővárost, Münchent és Hamburgot, külhonban pedig Londont kedvelik leginkább. De Párizstól Budapestig és Moszkvától (lásd. még vébé pech!) Lisszabonig vidáman költik 2018 nyarán is pénzüket Angela Merkel birodalmának polgárai. Akik strandolni is imádnak.

Magyarként is "átlag" németnek érezhetem magam, hiszen tucatnyi alkalommal vakációztam már - jobbára telente - Spanyolországban és a hozzátartozó szigeteken. Legutóbbi (18.) mallorcai üdülésem is csupán az Air Berlin légitársaság tavalyi bedőlése miatt lett puszta álom. Pár száz eurót szívtam. Az sem vígasz, hogy ezzel az anyagi kárral nem vagyok egyedül. Talán karácsonykor bepótolom az elmaradt dél-európai lazítást. Szenteste a tengerparton – csak ajánlani tudom, igaz a Balatonnál, a Dunánál és a Spreenél is lehet romantikus a szeretet ünnepe!

Szóval 2018 derekán már körvonalazódik, hogy idén is a Földközi-tenger vidéke csábítja a legtöbb német turistát. Spanyolország mellett Itália és Görögország a sztár. Horvát szomszédaink turizmusa szintén szárnyal, s úgy tűnik, hogy Egyiptomba is visszamerészkednek az európai vendégek. Legutóbb 350 euróért 5 éjszakát töltöttem egy remek pesti hotelben. Ennyi pénzért persze a piramisok földjén, avagy a török riviérán akár egy-két hetet is nyaralhat - teljes ellátással - a sós vizet kedvelő idegen. Az új (nem olcsó!) úticélok között megjelent Irán - csak Washington fura ura meg ne tudja! És – nem vicc – Észak-Korea is felfedezte magának a beutaztató turizmust, mint pénzforrást. Az első tengerparti üdülőkomplexumok .építkezése már javában tart. Persze Kuba és a többi karibi sziget pompás klímájával még sokáig lépéselőnyben marad!

Apropó Amerika! Akárcsak tavaly, várhatóan idén is kevesebben utaznak majd az USA-ba és a véráztatta közel-keleti régió sem vonz tömegeket. A németek a tengerparttal nem rendelkező szomszédok közül az autóval is gyorsan elérhető desztinációkat részesítik előnyben. Így főleg Ausztriát, Svájcot és hazánkat. Budapestről csak jókat hallani - a magyarul nem tudó - germán turistáktól. Tavaly 8 százalékkal többen utaztak hozzánk az NSZK-ból és a siker folytatódhat a következő hónapokban is. A ferihegyi zsúfoltság rekord évet sejtet!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ