RSS Feed

A NATO-szövetségesek "nem potyalesők"

mti - 2018. 07. 11. 19:46:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az Egyesült Államok NATO-szövetségesei nem potyalesők - érvelt a The New York Times című amerikai lap szerdai internetes kiadásában Nicholas Burns volt külügyi államtitkár. A jelenleg a Harvard Egyetemen oktató Burns fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy a transzatlanti szövetség fenntartása az Egyesült Államok gazdasági érdeke is.

    Nicholas Burns, aki Bill Clinton elnök idején a kormányzat külügyi államtitkára volt, George W. Bush elnökségekor pedig NATO-nagykövet, a NATO szükségessége mellett érvelve azt hangsúlyozta, hogy tapasztalatai ellentmondanak Donald Trump elnöknek, aki szerint a NATO-tagországok hasznot húznak az Egyesült Államokból. 
    Burns felidézte, hogy az amerikai célpontok elleni, 2001. szeptember 11-i terrortámadások idején Kanada és az európai szövetségesek azonnal jelezték, hogy a NATO alapszerződésének 5. cikkelye értelmében készek megvédeni az Egyesült Államokat. "Akkor jöttek segítségünkre, amikor a legnagyobb szükségünk volt rájuk. Csapatokat küldtek, hogy velünk együtt harcoljanak Afganisztánban. S 17 év múltán még mindig ott vannak velünk" - fogalmazott a volt államtitkár és diplomata. 
    Burns igazat adott Donald Trumpnak abban, hogy a NATO-tagországoknak többet kell költeniük a katonai szervezet költségvetésére. De hozzátette, hogy a szövetségesek nem potyalesők, hiszen az Egyesült Államok éppen rájuk támaszkodik az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat elleni küzdelmében Afganisztánban és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcában a Közel-Keleten. Európai csapatok váltották fel az amerikai katonákat a boszniai békefenntartó erőknél, és Koszovóban is a feladatok nagy része rájuk hárul.
Az Európai Unió az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnere és legnagyobb beruházója - állapította meg, hozzátéve, hogy több mint négymillió amerikai dolgozik európai cégeknél az Egyesült Államokban, és 45 amerikai szövetségi állam többet exportál Európába, mint Kínába. 
    "Európa a leghatékonyabb és legelszántabb partnerünk a globális biztonság legnagyobb fenyegetéseivel szembeni küzdelemben" - írta a volt diplomata. Konkrétan a globális klímaváltozást, a kiberbűnözést, a terrorizmust, a járványokat és az Afrikából kiinduló tömeges migrációt, valamint a Közel-Kelet problémáit említette meg. "És Amerika NATO-szövetségesei továbbra is nélkülözhetetlenek lesznek az Oroszország és Kína támadásainak kitett demokrácia és szabadság megóvásában" - tette hozzá. 
    A The New York Times egyébként szerdán szerkesztőségi állásfoglalásban állt ki a NATO fontossága mellett, leszögezve, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete változatlanul központi jelentőségű "a nagyobb amerikai nemzetbiztonsági kezdeményezések számára". A lap álláspontja szerint a világot megrázta "az egyre öntudatosabb Kína felemelkedése, a hatalmi központok versengése Indiától Szaúd-Arábiáig, a Közel-Keletről és Afrikából kiinduló migráció és a globalizálódás okozta változások". A lap megjegyezte ugyanakkor, hogy a NATO-t szerinte "belülről gyöngítik". A NATO "belső gyöngítésének" legfőbb szorgalmazóját a lap Donald Trumpban látja, aki "Oroszország Vlagyimir Putyinját jobban kedveli, mint Amerika európai szövetségeseit".

Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ