RSS Feed

Thai barlangi kaland

Dalia László - 2018. 07. 13. 8:00:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Thai barlangi kaland

Megmenekültek a thaföldi fiúk, már mindnyájan kórházban vannak és ha a foci világbajnokságra nem is jutnak el, a Manchester United egyik meccsére még elmehetnek, hiszen a csapat meghívta őket, miután kiderült, hogy az angol sztárcsapatnak drukkolnak. Egy világ szurkolt a fiúknak és edzőjüknek, hogy kijussanak a víz alá került barlangból és sikerült.

Utóbb derült ki, hogy majdnem tragédiába fulladt a mentés, mert ahogy a négy gyerek és edzőjük kikerült a barlangból, elromlott a főszivattyú és bent lévő 90 búvár került veszélybe. Szerencsére, még az utolsó pillatnaban kijutottak az újra elárasztott barlangrendszerből. Nos, ebből is látszik, hogy a sikeres mentőakció, amit persze beárnyékolt, hogy egy profi búvár meghalt, mielőtt kihozták a fiúkat, nagyon is veszélyes művelet volt, de a thai hatóságok végig profin döntöttek, s az sem zavarta meg őket, hogy a világ minden részéről érkezett vagy érkezett volna segítség. Elon Musk tengeralattjáróját sem vették igénybe, ami teljesen érthető, hiszen egy kipróbálatlan és talán kiforratlan technika bevetése fölöttébb kockázatos.

A hvg.hu-n olvastam, hogy egy 2005 óta Thaiföldön élő magyar nő azt mondta, egy ország figyelte lélegzetvisszafojtva a mentési akciót és "fel sem merült, hogy nem fog sikerülni." Ő mondta, hogy tizennégy éve volt a cunami, hét éve a nagy áradás, ez az idő nagyon megedzette a thai népet, a hadsereg meg a népért van és a monarchiáért. A környéken élő gazdák megengedték, hogy a barlangból kiszivattyúzott vizet a földjükre engedjék, pedig nem ígértek nekik kártérítést, utólag persze kapnak. Mentek a helyiek, este levessel kínálták az egész nap a hideg vízben dolgozó búvárokat, volt, aki csirkét vitt, volt, aki kávét főzött, vitte a pizzás az ingyen pizzát. Mindenki nézte, mit adhat, mi hiányzik. Egy nő először főzött, aztán látta, hogy milyen saras a búvárok ruhája, és barátnőivel este elvitte kimosni, reggel vitte vissza tisztán, ingyen, bérmentve.   

Nem tudom, ha nálunk történne egy hasonló baleset, mire lennénk képesek. és egyáltalán összefognánk-e vagy mindenki pártállása szerint tekintene az ügyre, mint ahogy a menekültek/migránsok témában is akkora szakadék támadt, hogy három pápa sem tudná betemetni. Elég arra gondolni, hogy a katolikusok, élükön az esztergomi érsekkel, nem hallgattak a saját pápájukra, hanem épp az ellenkezőjét cselekedték, mint amit Ferenc ajánlott. 


Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ