RSS Feed

Bajusz és ecset

Mogyorósi Géza - 2018. 07. 15. 8:01:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bajusz és ecset

A képzőművészetben jártas, hozzám hasonlóan Frida Kahlo rajongó Olvasó a cím alapján talán már kitalálta, hogy ezúttal - Berlinből - nem Adolf Hitlerről mesélek, hanem a kitünő, 64 éve elhunyt latin-amerikai festőnőről, akinek júliusban Budapesten nyílt tárlata.

Hiszen nyolc nyárrral ezelőtt a német főváros (egyik) kulturális szenzációja kétségtelenül Frida Kahlo retrospektív kiállítása volt. Akik lemaradtak anno a mexikói festőnő Spree-parti tárlatáról, azok majdan Bécsben gyönyörködhettek a Kahlo képekben. Most pedig a Magyar Nemzeti Galériában nyílt - először hazánkban - egy izgalmas, tarka tárlat. Ígérem - na jó, sejtem - hogy Önökre is kígyózó sor vár majd a pénztáraknál. Budai friss levegő grátisz! De megéri az árát - 10 euró körül - a show!

2010-ben, midőn bejutottam a berlini Martin-Gropius-Bau gyönyörű, 19. századi épületébe, már 160 ezernél is többen nézték meg Frida Kahlo (1907-1954) kiállítását. Mivel a Spreenél átlag 50-100 perces várakozással, sorbanállással lehetett bejutni a latin-amerikai piktornő-zseni seregszemléjére, a "merev" német szervezők 22 óráig meghosszabbították a csarnokok nyitvatartását. Bölcs döntés volt, itt északon sokáig van világos!

S mit kaptak a kultúra szerelmesei ott és akkor is 10 eurós belépőjegyükért? Humort és tragédiát sem nélkülöző, pazar festmények, grafikák tarka kavalkádját. A spanyol nyelvterület képzőművészetének meghatározó alakja, Frida Kahlo bajuszos önarcképei, testi- és lelkikínjait megörökítő aktjai domináltak a berlini (bécsi) vándorkiállításon. Ám vélhetően Budapesten is láthatók csendéletek és férfi portrék is, a mindkét nemhez vonzódó, fiatalon súlyos balesetet szenvedő, délies - feminsita, kommunista, trockista - díva másfélszáz alkotása között.

A tengerentúli magán- és közgyűjteményekből összeállított retrospektív show-k érdekessége, hogy Kahlo avantgardista, szürrealizmusig ívelő pályafutása az olajfestmények, ceruzarajzok mellett fényképeken is megelevenedik. A fotók zömét a budapesti születésű Nickolas Muray készítette szerelméről, Fridaról. A jobbára a múlt század 30-as, 40-es éveiben született művek a német főváros szívében anno kőhajításnyira a Potsdamer Platztól 2010 augusztusáig voltak megtekinthetők, majd irány Wien! A Magyar Nemzeti Galériában {Frida Kahlo - Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból című tárlat} november 4-ig várja az érdeklődőket. Ne hagyják ki!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ